OTP banka zvanično kupila Vojvođansku banku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OTP banka zvanično kupila Vojvođansku banku

  TP banka Srbija i Nacionalna banka Grčke zatvorile su finansijsku transakciju, čime je uspešno završena kupovina Vojvođanske banke, kojom su do sada upravljali Grci.

  Ovom kupovinom, OTP banka Srbija plasirala se na sedmo mesto po veličini banaka na tržištu Srbije, sa ukupnim udelom od šest odsto.

  Završenom finansijskom transakcijom, OTP banka Srbija postala je vlasnik 100 odsto udela NBG u Vojvođanskoj banci, a prema planovima, integracija će biti završena do proleća 2019. godine.

  Osim toga, banka je u paketu kupila i NBG lizing firmu.

  Predsednik OTP Grupe i generalni direktor OTP banke u Mađarskoj Šandor Čanji, rekao je na konferenciji za novinare da, ukoliko se na tržištu Srbije budu pojavile još neke odgovarajuće banke, OTP će biti spremna da i njih otkupi, a kako je dodao, zainteresovanost postoji za Komercijalnu banku, iako ona još nije na tenderu.

  “To je naš plan i za druge zemlje u okruženju. Od sledeće godine jačaćemo naše prisustvo i stupati na nova tržišta, a ove godine kupili smo i Splitsku banku u Hrvatskoj kao deo te strategije”, rekao je Čanji i dodao da OTP banka ima jedan od najjačih investicionih kapitala.

  On je najavio da će u narednom periodu građanima Srbije biti predstavljene nove usluge, te da će posebna pažnja biti usmerena na digitalizaciju bankarskih usluga, u čemu je OTP banka lider u Mađarskoj, jer su kod Vojvođanske banke primećeni određeni nedostaci u oblasti informacionih tehnologija.

  Čanji je naglasio da kupovinom banke, OTP kupuje i “izuzetno dobru radnu snagu”, te da će novi vlasnici zadržati najbolje kolege i “dovesti ih na vodeće pozicije”.

  Prema njegovim rečima, Vojvođanska banka bila je veoma snažna u oblasti agrara, ali je u proteklim godinama izgubila dosta tog tržišta, pa je plan OTP banke da preokrene taj trend i da “u oblasti agrara preuzme vodeću poziciju, makar u Vojvodini”.

  Novi rukovodioci banke još uvek nisu odlučili da li će Vojvođanska banka zadržati svoje ime, a odluka će biti doneta nakon urađenog istraživanja, iako je za sada verovatnije da će staro ime ostati.

  “Otkupili smo dobru banku i brend, preokrenućemo ga, podržavaćemo aktivnosti srpske privrede i uvesti najsavremenije načine poslovanja”, dodao je Čanji.

  Mihajlović: Vojvođanska i OTP banka snažno u razvoj novih proizvoda i online platforme

  Predsednik Upravnog odbora OPT banke Srbija Laslo Volf rekao je da je bivši predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija Predrag Mihajlović, već preuzeo mesto predsednika Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

  “U narednom periodu ćemo odlučiti sa kakvim celokupnim rukovodstvom će ova jedinstvena zajednička banka funkcionisati. Do konačnih rešenja doći će najkasnije do 2019. godine”, rekao je Volf.

  Novi predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke Predrag Mihajlović rekao je da će ovom kupovinom Vojvođanska banka postati treća po veličini mreže ekspozitura u Srbiji, a da će isto mesto zauzeti i po broju bankomata, kojih širom zemlje ima 258.

  Mihajlović je kazao da će Vojvođanska i OTP banka Srbija snažno krenuti u razvoj novih proizvoda, kao i online platforme.

  “Imamo dva cilja u sledećih 12 meseci. Da osiguramo kontinuitet i kvalitet usluga koje banka nudi, a drugi je uspešno sprovođenje procesa integracije”, dodao je Mihajlović.

  Vojvođanska banka u Srbiji uspešno posluje već 150 godina, dok je OTP banka Srbija nastala spajanjem Niške, Cepter i Kulske banke 2007. godine.

  Inače, OTP grupa, kojoj sada pripada i Vojvođanska banka, jedan je od najznačajnijih igrača na bankarskom tržištu Mađarske i jedna od najjačih bankarskih grupacija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi i pruža usluge za oko 14,5 miliona klijenata u devet zemalja.

  Izvor: Beta

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE