Otpad iz Železare "uguši" obližnje selo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otpad iz Železare “uguši” obližnje selo

  Meštani sela Vranovo kod Smedereva protestuju zbog toga što se industrijski otpad iz Železare Smederevo istovaruje nadomak centra sela.

  Kako saznaje N1, prema ugovoru Vlade Srbije sa kineskim Hestilom o preuzimanju Železare, reč je o obavezi Vlade prema Hestilu da u roku od godinu dana iz pogona iznese sav ranije nastali industrijski otpad.

  Međutim, meštani okolnih sela protestuju jer šleperi od skoro danonoćno industrijski otpad iz postrojenja istovaruju na njive tik uz kuće u selu Vranovo. Nesnosno je – tako opisuju stanje u domovima.

  “Svako jutro ja počistim najmanje jednu lopatu grafita, prašine i svega toga. O kući da vam ne pričam! Sad prebrišeš, posle pola sata sve leglo opet”, kaže meštanka Dragica Vasić.

  Šljaku su, objašnjavaju meštani, u železari nataložili Amerikanci. Kinezi je, tvrde, sad izmeštaju. Od kad je otpad u pokretu, kažu, ispaštaju i grlo i sinusi. Posledice su vidljive na svakom koraku. Automobilima su stakla zatamnjena od prašine. Međutim, meštani više brinu za decu.

  U Vranovo je stigla gradonačelnica Jasna Avramović, smirujući meštane rečima da je “premijer našao firmu koja će doći da ukloni konačno brda, što znači da je to jedna ozbiljna firma i da ćemo se rešiti…”

  Ona otkriva i deo Ugovora o železari koji javnost nikada nije videla. Objašnjava da je sporazumom sa Hestilom vlada Srbije se obavezala da će za godinu dana kompleks očistiti od tona ranije nastalog otpada.

  “Što pre i što brže ta šljaka mora da nestane i iz Vranova i iz Smedereva i da se dalje distribuira na lokacijama gde može da se koristi kao građevinski materijal”, kaže ona.

  Privremeno je smirila meštane tvrdnjom da šljaka nije radioaktivna, te da je više neće tovariti u Vranovu već na drugim, za sada nepoznatim, lokacijama.

  Železara je, inače, posebnim skupštinskim aktom izuzeta od Zakona u upravljanju otpadom. U prevodu, za smederevski gigant ne važe ni pravila, ni kazne za odlaganje otpada kao za ostale.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE