OTPUŠTEN JE iz kompanije koja vredi 2 MLRD. USD, ali je naučio 3 LEKCIJE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OTPUŠTEN JE iz kompanije koja vredi 2 MLRD. USD, ali je naučio 3 LEKCIJE

  Prisetite se svog najvećeg neuspeha i zamislite da ga delite sa 50.000 pratioca na društvenim mrežama.

  Ako vas ova mala mentalna vežba plaši, razmislite o tome kako se Gagan Biyani osećao kada je svoju najveću grešku spremao da podelu sa svetom.

  Biyani je bio prvi direktor startapa Udemy, koji je dobio status jednoroga jer je vredeo dve milijarde dolara. Međutim, dobio je otkaz.

  Ovaj preduzetnik je svoj neuspeh podelio na Tviteru nedavno. Razlog je što, kako on navodi, „niko ne govori o neuspehu u Silicijumskoj dolini, a skoro 90 odsto startapa ne uspe”.

  Prema nekim pravilima o startapu, ukolik operiodično ne doživite neuspeh, ne razmišljate dovoljno široko i ne rizikujete, ali ako pitate bilo kojeg preduzetnika koji ima startap, on će vam najverovatnije reći da njegov projekat „razbija”.

  Mnogo članova preduzetničke zajednice se pobunilo protiv ovoga, i odlučilo da svoje neuspehe podeli javno. Jedan od njih je i Gagan Biyani.

  Otkaz bio poziv na buđenje

  Biyani je bio ambiciozan 21-godišnji preduzetnik koji odlučio da bude suosnivač startapa Udemy. Njegova veština prodaje i visok nivo pritiska počeli su da izazivaju neke disfunkcije u timu kako je kompanija rasla. Dobio je i mentora, ali nije uspeo da se prilagodi. Na kraju je od njega zatraženo da napusti kompaniju.

  Iako bi se moglo pomisliti da je bio ogorčen zbog gubitka posla u startapu koji ima potencijal da bude uspešan, on ipak navodi da je „zahvalan”.

  Biyani kaže da je to bio „poziv na buđenje” koji mu je pomogao da bude „saosećajniji”.

  To ga je takođe naučilo nekoliko lekcija za koje misli da bi mogle pomoći svima koji se suočavaju sa neuspehom.

  „Otkaz se uvek dobija s ralogom. Za mene upravljanje nije bilo prirodno. Nađite trenera i sagledajte stvari iznutra. Naučićete”, kaže on i dodaje da je to tačno čak i ako vas je neko nepravedno tretirao.

  „Neko pametan je veroavo da morate otići. To je lekcija”.

  „Budite dostojanstveni kad napuštate. Ja nisam pravio probleme kada sam napuštao Udemy. Isplatilo se, zadržao sam dobru reputaciju i Udemy se prema meni ponašao dobro.

  „I ovo će proći. Osećao sam se kao da se svet srušio kada sam otpušten, ali je zapravo otvorio vrata za moju sledeću priliku. Mnogo toga sam naučio”, zaključuje on.

  Svrha lekcije ovog mladog preduzetnika je da je moguće odraniti se od još okrutnijeg poraza, ali samo ako svoj neuspeh posmatrate kao priliku za samo-ispitivanje.

  „Ako ste otpušteni ili odbijeni za neki posao, zapitajte se: čime sam doprineo i šta mogu sledeći put učiniti bolje?”, savetuje on.

  „Ne menjajte sebe, već se razvijate i budite voljni da se poboljšavate”.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE