Otvorenost i radoznalost su put do uspeha - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otvorenost i radoznalost su put do uspeha

  Dragan Šašić je na čelu Mlekare Šabac, prepoznatljivog brenda čije proizvode rado konzumiramo. To je bio dovoljan razlog da sa njime popričamo o tome koji su to začini i sastojci neophodni za uspeh. Poverio nam je i neke savete za one koji tek počinju svoju karijeru.

  Savet mladima koji tek započinju svoje karijere?

  Budite otvoreni i radoznali! Svaka profesija ima svoje specifičnosti i tesko ih je generalizovati. Prema mom iskustvu, prilikom odabira profesije treba biti realan i objektivan kada su mogucnosti u pitanju, ali i iskren prema sebi kada su želje u pitanju. U svakom slučaju, bez obzira na struku i oblast zanimanja, čovek mora biti spreman za učenje u kontinuitetu i stalno sticanje novih znanja. Učenje se ne završava sa poslednjim ispitom na fakultetu ili sa poslednjim danom škole, već tada počinje u pravom smislu reči. Dokle god traje profesionalna karijera, takoreći do penzije, morate biti otvoreni, radoznali, vredni i marljivi, a pre svega pošteni. Što pre shvatite da „ne znate ništa“ u svetu posla, lakše će vam biti da se iskažete i pokrenete. Bićete otvoreni prema okolini i da postavite pitanja, ali i da čujete i prihvatite odgovore. Ukoliko se trudite i vredno radite, ukoliko imate inicijativu u preduzimanju aktivnosti, verujte mi da će to biti primećeno pre ili kasnije. U svakom slučaju treba biti uporan i ne odustajati, prema tome, budite istrajni.

  Poštenje u radu i korektan odnos u komunikaciji sa drugim ljudima unutar firme, ali i van nje, se veoma cene. Kada se na taj način pozicionirate, ljudi koji vas ocenjuju gledaće vas i tretirati adekvatno, a shodno vašem kvalitetu. Ne propuštajte prilike, poštujte rokove koji su vam dati. Sve ovo o čemu pričam se može posmatrati i kroz vašu radnu etiku koju treba posmatrati kao vaš put i vaš način da izgradite sebe kao ličnost i da se izgradite i nametnete kao profesionalac u svojoj struci. Vodite računa i o radnoj atmosferi kompanije u kojoj ste počeli da radite, te gledajte da joj se prilagodite koliko je moguće. Kvaliteti i sposobnosti mere se u odnosu na to koliko ste prilagodljivi, koliko i da li doprinoste tome da se zadatak dobro obavi i da li zbog vas ceo tim ima bolji performans odnosno da li moze da dostigne svoje ciljeve.

  Da možete, šta biste poručili sebi iz mlađih dana, kada ste imali manje od 30?

  Nije to bilo tako davno (smeh)!

  Poslovni svet zna da bude zastrašujući i jako kompleksan za mladog čoveka, a poručio bih sebi, ali i onima koji danas imaju manje od 30, da bez straha iznose svoje ideje, makar one u tom momentu bile potpuno nedostižne. Mlad čovek treba da nastupa hrabro i otvoreno, da ima slobodu u iznošenju stavova i predlaganju rešenja, jer se i greške mnogo blaže tretiraju od strane autoriteta.

  Izvor: BIZLife

  Foto: promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE