Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Gori na JUGU Srbije: Otvorena nova žarišta, Stara planina i dalje BUKTI

Na jugu Srbije požari bukte na nekoliko frontova. Na Staroj planini vatrena stihija ne smiruje se od nedelje, a kako kažu u Štabu za vanredne situacije, gašenje otežavaju teška pristupačnost terena i vetar.

Gori i oko 500 hektara niskog rastinja i drveća kod Trgovišta, dva objekta su izgorela i u ovoj opštini proglašena je vanredna situacija, a vatra bukti i na delu planine Vidojevica kod Prokuplja, kao i iznad Vranja, pišu Južne vesti.

Koordinator Štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov kaže da se situacija na Staroj planini menja iz sata u sat, ali da još nema opasnosti po stanovništvo staroplaninskih sela.

„Pojačane su jedinice, uključena je i žandarmerija, preko 140 spasilaca je na terenu. Još uvek postoji vatra, daleko je od sela Topli do i Dojkinci, stanovništvo je bezbedno i njihova imovina. Otežavajuće okolnosti su visinska zona koja je od 1.700 do 1.900 metara gde se nalazi požar, vetar duva, nepristupačan je predeo“, objašnjava Savov.

Dodaje da su lokalna samouprava i Štab za vanredne situacije u pripravnosti, ako treba da se uvede vanredna situacija, a kako kaže, tu procenu daje Sektor za vanredne situacije.

Dva objekta izgorela u požaru kod Trgovišta

U ataru sela Radovnica, u okolini Trgovišta, požarom je zahvaćeno 500 hektara. Dve osobe su evakuisane i izgorela dva stambena objekta. U Trgovištu je proglašena vanredna situacija.

Helikopteri MUP-a gase požar kod Vranja

Vatrena stihija zahvatila je i područje Čelestina kod Vranja, a kako je saopšteno na vanrednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, reč je o izuzetno nepristupačnom terenu, što vatrogascima otežava gašenje.

„U Vranje dolazi 45 profesionalnih vatrogasaca iz Kraljeva, Valjeva, Sremske Mitrovice, Beograda, Niša i Leskovca, a od 10 sati biće angažovana i dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, a na ugroženom području biće prisutno devet terenskih vozila, po četiri kamiona i kombija“, saopštavaju iz Grada.

https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/stara-planina-i-dalje-gori-ne-moze-da-se-gasi-iz-vazduha/

Izvor: Južne vesti

Foto: screenshot

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE