Ova učenička kompanija predstavljaće Srbiju na evropskom finalu - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Ova učenička kompanija predstavljaće Srbiju na evropskom finalu

  Učenička kompanija „Groove Street” iz Pete ekonomske škole u Beogradu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Beogradu u ponedeljak i utorak. Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom narukvica sa QR kodom koji u sebi sadrži informacije o zdravstvenom stanju osobe koja je nosi pa je eventualno pružanje prve pomoći toj osobi olakšano. Nagradu ovim srednjoškolcima uručila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, a oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će po prvi put biti održano u Beogradu.

  Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „Lab&Health” (Medicinska škola „Sestre Ninković“, Kragujevac) sa specifičnim kozmetičkim proizvodima sa dodatkom ljute papričice, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Joint Venture” (Srednja škola „Dušan Trivunac Dragoš“, Svrljig) koji koriste otpad iz procesa prerade aromatičnog bilja radi proizvodnje prostirki za kućne ljubimce.

  Specijalna TeleGroup nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Archive Codex“ (Gimnazija „Bora Stanković“, Niš) koji izrađuju aplikacije za pametne telefone namenjene učenicima koji žele da na lak način organizuju svoje radno i slobodno vreme.

  Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Delta Siti, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Decenija preduzetništva“ koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

  Pored nagrada za najbolju učeničku kompaniju, dodeljene su i nagrade Preduzetnikus za najboljeg nastavnika godine (Marijana Knežević, Geodetska tehnička škola u Beogradu) i najboljeg poslovnog volontera godine (Marijana Pavlović, KPMG).

  Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj i kompanija TeleGroup i ManpowerGroup Srbija.

  Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 13 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE