Ovako ćemo od 2020. putovati u EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovako ćemo od 2020. putovati u EU

  Od 2020. godine građanima Srbije i regiona biće potrebno odobrenje za putovanje u Šengenski prostor, a evropski komesar za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos za Dojče vele je rekao da to nije viza.

  “Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS) – to nisu vize”, poručio je Avramopulos građanima Zapadnog Balkana. On je istakao da je Zapadni Balkan ključni region i blizak partner EU.

  “Svaka naša namera ide u pravcu očuvanja te bliskosti i partnerstva kao i u cilju lakšeg kretanja i kontakata građana EU i Zapadnog Balkana”, istakao je Avramopulos.

  On je podsetio da je novi sistem ETIAS predložen pre godinu dana kao posledica pojačanog priliva putnika koji bez viza ulaze u EU.

  Cilj je, kaže komesar, da se u takvoj situaciji ojača evropski sistem upravljanja granicama i migracijama, što donosi dobrobit i EU i zemljama sa bezviznim režimom.

  “ETIAS nisu vize već jednostavan i jeftin bezbednosni mehanizam koji se primenjuje na sve zemlje čiji građani putuju bez viza u Šengenski prostor, uključujući Kanadu i SAD. Građani koji već uživaju bezvizni režim i dalje će putovati bez viza, uz dobijanje jednostavnog putnog odobrenja pred ulazak u Šengenski prostor”, rekao je Avramopulos.

  Prema njegovim rečima, u pitanju je mali proceduralni korak koji će u najvećem broju slučajeva olakšati putovanje u EU, pojačati zajedničku bezbednost i izbeći birokratiju i zadržavanja prilikom dolaska.

  Aleksandra Štiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost (ESI) objasnila je za DW da su vize potpuno drugačiji sistem dok se sada samo putem interneta popunjava formular, jednostavno i bez drugih troškova osim za taksu.

  “Putnicima će se na internet formularu tražiti ime, adresa, datum rođenja, podaci o pasošu, kontakti, gde putuju, kao i moguće informacije o bolestima, da li su boravili na ratom zahvaćenim područjima, da li su krivično gonjeni, odbijeni ili deportovani ranije iz EU. Sve se to završava elektronski kao i plaćanje takse. Odgovor bi trebalo da stigne najkasnije u roku od 72 sata”, objasnila je Štiglmajer.

  Taksa se takođe plaća elektronskim putem. Predlog Evropske komisije je da taksa bude pet evra po zahtevu, a da jednom dobijeno odobrenje važi za neograničeni broj ulazaka u Šengenski prostor u roku od pet godina ili do isteka pasoša.

  Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta (LIBE) takav predlog je preinačio u deset evra po zahtevu, uz važenje od tri godine. To se još može menjati jer Evropski parlament prvo mora da usvoji predlog.

  Taksu neće plaćati mlađi 18 i stariji od 60 godina kao ni studenti, naučnici ili članovi porodica građana EU.

  U Evropskoj komisiji kažu da će u slučaju nedostupnosti interneta treća lica moći da popune formular umesto putnika i da će se posebno obratiti pažnja na dostupnost i načine elektronskog plaćanja u pojedinim zemljama.

  U EU očekuju da se najveći broj zahteva – preko 95 odsto – automatski odobri i da takvo odobrenje odmah, u roku do 72 sata, stigne na internet-adresu podnosioca zahteva.

  U komplikovanijim ili nejasnim slučajevima prelazi se sa automatske na manuelnu obradu zahteva pri čemu se rok za odgovor može produžiti na dve sedmice. U slučaju negativnog odgovora, podnosilac zahteva se može žaliti.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE