"Overena" koncesija za beogradski aerodrom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Overena” koncesija za beogradski aerodrom

  Vlada Srbije i francuska kompanija Vansi Erports potpisali su ugovor o koncesiji za aerodrom “Nikola Tesla”, koji će u narednih 25 godina obezbediti 1,5 milijardi evra investicija.

  Ugovor će značiti povećanje broja putnika na 15 miliona godišnje i Srbiju učiniti saobraćajnim čvorištem u ovom delu Evrope, rekla je premijerka Ana Brnabić.

  Ugovor su potpisali predsednik kompanije Vansi Nikolas Notbar, u ime Aerodroma Beograd Saša Vlaisavljević, a u ime Vlade Srbije potpredsednica i resorna ministarka Zorana Mihajlović.

  Notbar je rekao da je beogradski aerodrom “izuzetno dobro pozicioniran” i da je cilj i da Er Srbija uvede još linija. “Beograd će biti naš vodeći aerodrom u ovom delu sveta. Uvešćemo linije za Lisabon i Čile”, rekao je Notbar.

  On je rekao i da će Vansi pokazati socijalnu odgovornost i imati akademiju za obuku osoblja i razvijati preduzetnički duh.

  “Sigurni smo da je aerodrom Nikola Tesla od strateškog zbačaja za vašu zemlju. Ovde ne bismo bili da nismo verovali u snažne potencijale aerodroma. Verujemo u veliki potencijal Beograda kao turističke destinacije”, rekao je Notbar.

  Premijerka Ana Brnabić rekla je da aerodrom Nikola Tesla sada ima 5,3 miliona putnika, a da se očekuje da sa Vansijem ima 15 miliona.

  “Ovaj ugovor obezbeđuje ulaganja u Aerodrom u narednih 25 godina u iznosu od oko 1,5 milijardi evra i pozicioniraće Srbiju kao čvorište avio transporta u regionu”, rekla je Brnabić.

  Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da je danas veliki dan za Srbiju i Beograd, za aerodrom.

  “Potpisali smo ugovor na kom smo radili poslednjih nekoliko godina. Žao mi je što ovde nije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jer je on i kao predsednik Vlade počeo da radi na razvijanju i modernizaciji Srbije”, dodala je.

  Ambasador Francuske Frederik Mondoloni rekao je da je ovo dobar izbor za Francusku, Vensi i za Srbiju i da će ta investicija privući dodatne kompanije iz Francuske. On je kazao da u Srbiji posluje 100 francuskih kompanija, koje zapošljavaju 10.000 ljudi.

  Kompanija Vansi ponudila je 501 milion evra uz investicionu obavezu od 732 miliona evra. Od tog novca u budžet Srbije će se sliti 417 miliona, a malim akcionarima ide 84 miliona evra. Taksa na koncesiju će se kretati od 4,4 miliona do 15 miliona evra.

  Sedište centralne i istočne Evrope

  Početak rada Vansi Erports kao aerodromskog operatera se ne očekuje pre septembra.

  Ponuđena kapitalna ulaganja su sanacija i rekonstrukcija glavne poletno-sletne staze, izgradnja umetnute poletno-sletne staze, pomoćnih rulnih staza i brzih izlaza sa piste. Očekuje se razvoj prostora terminala, veći broja gejtova i dodatni razvoj kargo stendova.

  Kompanija Vansi posluje na 35 aerodroma, na tri kontinenta i u sedam zemalja. Na aerodromima na kojima upravlja, Vansi je ostvario ukupan promet od 157 miliona putnika, 1,4 milijarde evra prihoda i rast od 12,4 odsto ukupnog saobraćaja.

  Ranije su saopštili da će beogradski aerodrom biti njihovo sedište za region centralne i istočne Evrope.

  Izvor: BIZLife, Beta, N1

  Foto: Aerodrom NT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE