OVERENA prodaja Komercijalne banke, Srbiji 450 MILIONA EUR - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  OVERENA prodaja Komercijalne banke, Srbiji 450 MILIONA EUR

  U Ministarstvu finansija Srbije potpisan je ugovor o prodaji Komercijalne banke Novoj ljubljanskoj banci (NLB).

  Kako je saopšteno iz Ministarstva, ministar Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora NLB Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su su Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23% običnih akcija Komercijalne banke a.d Beograd.

  Potpisivanjem ovog ugovora, Komercijalna banka će dobiti novog strateškog partnera, koji će nakon završetka transakcije preuzeti i upravljanje bankom. Republika Srbija će do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra.

  Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, koji se plaća u gotovini po zatvaranju transakcije, a dodatno će država prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

  U skladu sa propisima o privatizaciji banaka u Srbiji, NLB nije obavezna da pokrene tender za obavezan otkup akcija od manjinskih akcionara.

  Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 miliona evra, a dodatno je predviđena i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

  Ministar “neočekivano” zadovoljan

  Ministar Mali istakao je da je veoma zadovoljan uspešnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cenom.

  “Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na proceni vrednosti banke, a koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard. Ukupne ostvarene prihode po ovoj transakciji država će uložiti na pametan način, i to pre svega u investicioni plan ‘Srbija 2025’, kao i u vraćanje skupih kredita iz prošlosti”, rekao je Mali.

  “Komercijalna banka je odlično radila, ali može da radi i mnogo bolje, i verujem da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru”, rekao je Mali, ocenivši da kada je reč o finansijskim uslugama, na otvorenom tržištu, privatnik može da bude mnogo bolji vlasnik od države.

  “Reč je o ozbiljnoj banci koja ima jasnu strategiju i viziju, i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi. Nadamo se da će se transakcija uspešno zatvoriti u narednih nekoliko meseci”, istakao je ministar Mali.

  “Rađanje” treće najjače bankarske grupe u Srbiji

  Predsednik Izvršnog odbora NLB d.d. Blaž Brodnjak je istakao da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju Komercijalne banke.

  “Ova transakcija predstavlja još jednu veoma važnu prekretnicu u razvoju NLB grupe nakon uspešnog završetka procesa privatizacije naše banke u 2019. godini. Jačanje prisustva u Srbiji, našem najvećem i veoma atraktivnom inostranom tržištu, predstavlja naš strateški prioritet”, rekao je Brodnjak.

  On je dodao da će se kao rezultat transakcije, tržišni udeo u ukupnoj aktivi NLB u Srbiji povećati na preko 12 odsto, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji.

  “Impresionirani smo kvalitetom i potencijalom Komercijalne banke i njenog brenda. NLB će u potpunosti biti posvećena daljem razvoju banke, koristeći iskustvo stečeno dugogodišnjim prisustvom u regionu, pristup fokusiran na potrebe i korisničko iskustvo klijenata i veliki potencijal koji banka ima na tržištu u Srbiji”, rekao je Brodnjak.

  Nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Komercijalna banka, te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija.

  Najveći akcionar – država

  NLB Grupa je najveća bankarska i finansijska grupa u Sloveniji sa strateškim fokusom na izabranim tržištima jugoistočne Evrope. Pokriva tržišta s ukupnim stanovništvom od oko 17 miliona.

  NLB je listirana kompanija, čije akcije se nalaze na Ljubljanskoj berzi, a globalne potvrde o depozitu (GDR) listirane su na Londonskoj berzi. Najveći akcionar je Republika Slovenija sa vlasništvom od 25 posto i jedna akcija.

  Izvor: BIZLife, Politika, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE