Ovih 5 NAMIRNICA najbolje je jesti SIROVE
Neke namirnice je najbolje konzumirati sirove, jer pri kuvanju, prženju ili nekom sličnom načinu pripreme mogu da izgube svojstva koja su inače korisna za naše zdravlje.
„Kuvana cvekla gubi 25 odsto folata (oblik vitamina B9), kao i mnoštvo drugih vitamina i minerala“, objasnila je njujorška medicinska sestra Rebeka Park.
Cvekla inače sadrži kalcijum, gvožđe, belančevine i kalijum, kao i visok nivo vlakana i folata.
Crvena paprika je odličan izvor vitamina C. Zapravo, ona sadrži skoro tri puta više ovog vitamina nego narandže. Ali ga toplota uništava, zbog čega stručnjaci preporučuju da ih konzumirate sirove kako biste osigurali veći unos vitamina C.
Koliko često jedete borovnice? One su pune antioksidanata koji se zovu flavonoidi. Najbolje ih je konzumirati sirove kako biste u organizam uneli što je više moguće. Osim toga, nekoliko istraživanja je otkrilo da obrada borovnica smanjuje nivo polifenola.
Crveni luk ima mnoštvo zdravstvenih pogodnosti, pogotovo ako ga konzumirate sirov. Na primer, kuvanje luka može smanjiti prednosti fitohemikalija koje se bore protiv raka. Osim toga, luk pomaže kod sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.
Kada se luk zagreje u rerni ili na vatri, sva svojstva koja su inače korisna za srce nestaju u roku od pola sata ili manje, što uglavnom zavisi od toga da li je luk ceo ili je isečen.
Takođe, kuvanje belog luka potiskuje njegovo antibakterijsko dejstvo, dok jedan minut u mikrotalasnoj pećnici uništava njegove sposobnosti za borbu protiv raka.
Izvor: Klix.ba
Foto: Pixabay