Ovo je 5 NAJVIŠIH nebodera u Kini i više nemaju konkurenciju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo je 5 NAJVIŠIH nebodera u Kini i više nemaju konkurenciju

  Iako gradovi danas ne izgledaju onako kako su ih zamišljali ljudi pre 30, 40 godina, činjenica je da smo svedoci velikog tehnološkog napretka u mnogim krajevima sveta.

  To je postignuto pametnim korišćenjem inovacija u različitim oblastima, poput arhitekture, urbanističkih pitanja i društvenih problema.

  Jedna od atraktivnijih inovacija u arhitekturi definitivno su neboderi koji se uglavnom povezuju sa urbanim i bogatim sredinama.

  Tokom dužeg vremenskog perioda moderne istorije neboderi su bili samo veoma visoki objekti sa potpuno uniformisanim fasadama, dok su vremenom arhitekte počele da eksperimentišu, tako da danas u svetu postoje neboderi različitih oblika koji su veoma atraktivni i dopadljivi za oko.

  Međutim, moglo bi se reći da je u nekom momentu eksperimentisanje “eskaliralo”, pa tako sada u svetu postoji zgrada visoka gotovo kilometar a trenutno se gradi druga koja će biti visoka i preko kilometar. Osim visine, arhitekte su nesumnjivo eksperimentisale i sa oblicima, pa nije retkost videti da zgrade imaju otvore ili rupe u konstrukciji.

  Trenutno, titulu “najviše zgrade na svetu” nosi svetski poznat neboder u Dubaiju, poznatijji kao Burdž Kalifa i njegova visina iznosi 828 metara. Pobedničku titulu će mu uskoro uzeti Kraljevski toranj u Džedi, Saudijska Arabija, čija će visina biti preko 1.000 metara a čiji je završetak izgradnje najavljen 2020. godinu.

  Od 64 u svetu viših od 350 metara, 32 su u Kini

  Država u kojoj se nalazi najveći broj nebodera, Kina, nedavno je odlučila da potpuno zabrani gradnju zgrada viših od 500 metara iako su prvih pet najviših zgrada u Kini visoke preko ove visine. Razlozi zabrane gradnje zgrada viših od 500 metara su kulturološke i ekonomske prirode.

  Prva najviša zgrada u Kini, vijugavi Šangajski  toranj je ujedno i druga najviša na svetu, visoka je 632 metara i  ima oblik devet cilindričnih građevina naslaganih jedna na drugu, sa 128 spratova.

  Sledeća na listi je zgrada finansijskog centra “Ping AN” u Šendženu, visok 599 metara, a zatim seldi Internacionalni finansijski centar u Guangdžou čija visina iznosi 530 metara i njena spratovnost je 111.

  Sledeća “super-visoka zgrada” na listi najviših u Kini je takođe Internacionalni finansijski centar koji se nalazi na severu Kine, u trećem najvećem gradu u ovoj zemlje, Tjencinu. Njena visina takođe iznosi 530 metara, ali sa nešto manje spratova od prethodne, 97.

  Peta na listi najviših zgrada u Kini je neboder koji se nalazi u centralnoj poslovnoj zoni Pekinga. Njegovo ime je “Kina zun” a visina iznosi 510 metara. Ova zgrada ima 109 spratova. 

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE