Ovo je lista država najboljih za žene: Srbija je PRVA u regionu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo je lista država najboljih za žene: Srbija je PRVA u regionu

  U novom izveštaju koji je nedavno objavio časopis Ceoworld, veliki svetski biznis magazin, Švedska je rangirana kao najbolja zemlja na svetu za žene. U ovom spisku, Srbija se nalazi na 36. mestu, i prva je od svih zemalja u regionu.

  Na 40. mestu nalazi se Hrvatska, Crna Gora se nalazi na 46. mestu, dok je Bosna i Hercegovanima nekoliko desetina mesta niže na rang listi, na 70. mestu.

  Na drugom i trećem mestu nalaze se Danska i Holandija, a osam od prvih deset zemalja najboljih za život žena su evropske zemlje.

  Na poslednjim mestima nalaze se afričke države, poput Centralnoafričke Republike, Somalije, Čada itd.

  Iako postoji univerzalni obrazac diskriminacije nad ženama, količina i intenzitet se razlikuju od zemlje do zemlje.

  Regionalni, rasni i socio-ekonomski faktori igraju presudnu ulogu u određivanju objektivizacija ženskog tela i rodne ravnopravnosti.

  Na osnovu ankete o gotovo 256.700 žena širom sveta, časopis Ceoworld je objavio svoju godišnju ocenu najboljih zemalja za žene.

  Da bi se napravila lista zemalja koje su najbolje za život žena, 156 država je dobilo ocene kroz 9 atributa: rodna ravnopravnost, proccenat zakonodavnog mandata žena, osećaj sigurnosti (žene starije od 15 godine odgovarale su na pitanje da li se osećaju sigurno dok hodaju same ulicom), ravnopravnost u prihodima, briga o ljudskim pravima, osnaživanje žena, prosečni period edukacije žena, žene starije od 25 godina koje su plaćene za svoj rad i uključivanje žena u društvo.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE