Ovo je najbolja pasta u Rimu, po savetima glavnih kuvara
Pasta i vino zauzimaju posebno mesto kada se govori o hedonizmu. Od Njujorka i Singapura, do Londona postoji mnogo restorana čiji je „highlight“ ponude sveža pasta.
Ali opet – niko ne može da parira Rimu u ovoj hrani za „stomak“ i za dušu.
Istorija samog grada ima mnogo istorijskih veza sa ovim jelom. Veruje se da je pasta došla u Italiju iz Kine u drugoj polovini 13. veka.
Drugi se neće složiti sa ovom teorijom, i tvrdiće da je evropska istorija paste još duža, i da je prvo došla do Sicilije preko Severne Afrike.
Pasta: Tagliolini con Carciofi, Pomodorini di Pachino, e Pecorino
Ovo „savršeno“ jelo je izbor glavnog kuvara restorana „Il Pagliaccio“ u Rimu. Antonio Đenoveze (Anthony Genovese) savetuje da kada su mu neradni dani i kada je „Il Pagliaccio“ zatvoren, voli da ode do restorana „Checco er Carretterier“.
U pitanju je lokalna, autentična, rimska kuhinja koja se fokusira na kvalitet i jednostavno. Antonio preporučuje pastu „tagliolini“ sa artičokama, čeri paradajzom i pekorino sirom. To je jednostavno jelo i nigde u Italiji artičoke nemaju toliko „značaja“ koliko u Rimu.
Nemojte da vas je sramota: jelo nije na meniju, budite slobodni da ga tražite.
Pasta: Ravioli del Plin
Restoran „Retrobottega“ radi čak i nedeljom i „ruši koncept tradicionalne rimske kuhinje“ implementirajući razne inovacije što se pripreme hrane tiče. Sara Čičolini, glavni kuvar i vlasnik restorana „Santo Palato“ preporučuje pastu „ravioli“ punjenu mesom.
Trecca Cucina Di Mercato
Pasta: Pappardellona al Ragù di Pecora
Pica majstor i „pica inovator“ Gabrijela Bonči preporučuje jelo iz njenog detinjstva. U pitanju je pasta „pappardelle“ sa sosom koji sadrži ovčije meso. Druga jela u ovom restoranu koje morate probati su: karbonara sa cvetovima tikvice i špagete sa školjkama.
Izvor: BIZLife/Bloomberg
Foto: Pixabay/Instagram