Ovo je NOVI IZGLED Savskog trga, SPOMENIK ima novo mesto (FOTO) - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo je NOVI IZGLED Savskog trga, SPOMENIK ima novo mesto (FOTO)

  Pobedničko rešenje na nedavno održanom arhitektonsko-urbanističkom konkursu za Savski trg, koje je izradio španski studio “Fenwick Iribarren Architects”, dobilo je razradu čime je napraviljen još jedan korak u obličavanju njegovog konačnog izgleda.

  U odnosu na pobedničko rešenje koje je zadržalo šinski koridor na trenutnoj poziciji, urbanistički projekat ga pravilno izmešta u sredinu obodne saobraćajnice, piše Beobuild.

  Kako je uređenje prostora Savskog trga stilski ograničeno i uslovljeno razvojem “Beograda na vodi”, dobijeno parterno rešenje ima krajnje minimalistički pristup. Otvorene i zelene javne površine biće uređene u kontestu novih stambenih blokova u susedstvu, bez obzira na estetizovano i istorijsko okruženje. To bi trebalo da delimično ublaži urbanističko-arhitektonski nesklad koji stvaraju dva koncepta jedan do drugog.

  Koncentrični raspored zelenila bila je glavna odlika pobedničkog rešenja i ono je u celosti zadržano sa utvrđenim zasadom. Projekat predviđa i velike travnate površine, ali ostaje pitanje praktične upotrebe i održavanja takvog prostora, imajući u vidu da se radi o prometnom tranzitom trgu. Planirana je i fontana ispred zgrade nekadašnje stanice, koja je u prikazima sa vodoskocima na pločniku bez bazena.

  Jedna od bitnih kritika pobedničkog rešenja bila je pozicija spomenika Stefanu Nemanji, tako da je i ovde napravljen relativni napredak. Planiran na ivici stepeništa pristupnog platoa, sada će se nalaziti na samom platou, pomeren ispred desnog krila objekta. Da se ne bi našao na trasi planirane metro linije, spomenik je pomeren bliže objektu i sada se kontekstualno oslanja na zgradu, umesto na osu Nemanjine ulice.

  Kao važna prateća funkcija planirana je garaža budućeg objekta kulture, sa oko 220 mesta na dve podzemne etaže.

  Izvor: Beobuild

  Foto: Beobuild

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE