Ovo je porodica koja stoji iza filma "Parazit" (VIDEO) - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Ovo je porodica koja stoji iza filma “Parazit” (VIDEO)

  Teško je zamisliti da iza filma „Parazit“ koji govori o nejednakostima u društvu stoji jedna od najbogatijih porodica u Južnoj Koreji.

  Ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji film i prvi film dobitnik ove nagrade koji je na stranom jeziku, doneo je porodici Li dodatnih 100 miliona na računu.

  Sreću porodice Li možete videti i govoru Majki Li, jedne od vlasnica kompanije, koja je imala mogućnost da se obrati auditorijumu na dodeli Oskara.

  Porodica Li vlasnik je CJ grupe koja vredi nešto preko milijardu dolara, a koja u svom sastavu ima i kompaniju CJ ENM koja je u industriji zabave. Pored toga što su najbogatiji, u javnosti su kritikovni zbog svojih privilegija i pogoršavanja nejednakosti u društvu (a snimili su „Parazit“). Koliko su privilegovani pokazuje i primer Li Džej-hjuna koji je najveći akcionar kompanije postao nakon što je od majke 1998. godine nasledio veći deo akcija. On je pomilovan 2016. godine nakon što mu je izrečena kazna od dve i po godine zatvora zbog pronevere i utaje poreza.

  CJ grupa, koja je počela svoj biznis kao prečišćavač šećera i brašna, je u industriju zabave ušla 1995. godine kada je dobila pravo da distribuira filmove u Aziji. Novoformirana CJ ENM postala je najveći konglomerat u tom segmentu u međuvremenu ulažući preko 6 milijardi dolara u filmove, televiziju i muziku. Porodica Li otvorila je prvi multipleks bioskop 1998. godine, a od tada je često bila optuživana da istiskuje male i nezavisne  bioskope iz trke.

  O stanju u južnokorejskoj kinematografiju govore i reči reditelja „Parazita“ Bong Džun-hoa koju je izgovorio na pres konferenciji u Seulu nakon dobijanja Oskara:

  „U filmskoj industriji sam već 20 godina i svedočio sam ogromnom napretku, ali u isto vreme postaje sve teže i teže mladim rediteljima da probaju neobične i avanturističke stvari.“

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP Ahn Young-joon

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE