Ovo su DVA NAČINA na koja VOREN BAFET odlučuje u šta da ULOŽI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo su DVA NAČINA na koja VOREN BAFET odlučuje u šta da ULOŽI

  Čini se kao da se svake nedelje pojavljuje novi startap u Silicijumskoj dolini koji najavljuje svoju javnu ponudu deonica (IPO) i mami na ulaganje.

  Ali, da li je kupovina deonica nove kompanije najbolja ideja, analizirao je CNBC, podsećajući na osnovne ulagačke savete „Proroka iz Omahe“.

  Kada se govori o ulaganju, izvršni direktor kompanije Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway) Voren Bafet nema komlikovanu metodu za odabir onoga šta kupiti. Umesto toga, jednostavno sledi nekoliko čvrstih smernica.

  „Osnove se neće promeniti. Nećete otkriti ništa novo o ulaganjima u sledećih 50 ili 100 godina“, izjavio je milijarder.

  Ovo su dva načina na koja Bafet odlučuje da je neki posao vredan ulaganja, prenosi Poslovni dnevnik.

  1. Kompanija ima dugoročnu vrednost

  Bafet traži kompanije koje će imati konkurentsku prednost decenijama, ne samo u ovom trenutku. „Nitko ne kupuje farmu na osnovu toga da li smatra da će kiša pasti iduće godine. Kupuju jer misle da je to dobra investicija tokom 10 ili 20 godina“, rekao je za „Squawk Box“ 2018.

  Na primer, kupio je See’s Candies s dugogodišnjim poslovnim partnerom Čarlijem Mungerom 1972. i potrošio je više od milijardu dolara na deonice Coca-Cole u 1988. godini, što se i ispostavilo kao dobraodluka. Deonice još uvek poseduje.

   „Ako niste voljni da posedujete deonice 10 godina, nemojte ni razmišljati o tome da ih posedujete 10 minuta“, napisao je Bafet u svom pismu deoničarima iz 1996. godine.

  2. On razume kako posao funkcioniše

  Bafet ne stavlja novac u nešto što ne razume. „Morate da naučite kako da vrednujete poslovanje i da znate one koji su u vašem krugu kompetencija i oni koji su izvan njega“, rekao je milijarder.

  To je zato što je ključno za investitore da mogu pouzdano da procene kompanije koje poseduju. „Inteligentno ulaganje nije složeno, iako je daleko od toga da se kaže da je to lako“, napisao je Bafet u svom godišnjem pismu deoničarima iz 1996. godine.

  Važno je zapamtiti da ulaganje u tržište deonica uvek nosi rizik, a za mnoge ljude ulaganje u pojedinačna poduzeća nije najpametniji izbor. Pre donošenja važnih odluka treba razgovarati s pouzdanim finansijskim savetnikom.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Printscreen/Youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE