Ovo su najbolje zemlje za život

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo su najbolje zemlje za život

  Na vrhu liste najboljih zemalja Ju-Es njuza i Vorld riporta popela se Švajcarska, dok su se na drugom i trećem mestu našle Kanada i Velika Britanija. Što se najmoćnijih tiče, SAD su i dalje prve, a prate ih Rusija i Kina.

  Godišnji izveštaj obuhvatio je 80 zemalja, koje su ocenjene u nizu kriterijuma – avantura (turistička privlačnost), socijalna zaštita i inkluzivnost, kulturni uticaj, preduzetništvo, istorijsko nasleđe, ekonomski rast, stepen ekonomskog razvoja i otvorenost za poslovanje, moć i, konačno, kvalitet života.

  Više od 21.000 ljudi iz poslovnog sveta, kulture, politike je anketirano sa ciljem otkrivanja kako se narodi doživljavaju na planetarnom nivou.

  Švajcarska je, imajući u vidu sve ove faktore, izbila na čelo ukupne liste. U objašnjenju se navodi da je to mala evropska zemlja, koja je ujedno jedna od najbogatijih na svetu vekovima poznata po svom neutralnom statusu.

  Ističe se stalno niska stopa nezaposlenosti, socijalna bezbednost i pokretljivost, izuzetno obrazovana radna snaga i jedan od najviših bruto domaćih proizvoda po glavi stanovnika. Ekonomiju podstiču niski porezi, a pokreće je veoma razvijen uslužni sektor predvođen finansijskim uslugama i tehnološkom industrijom.

  Slede je Kanada, Velika Britanija, Nemačka, Japan, Švedska, SAD, Australija, Francuska u Norveška.

  SAD, Rusija i Kina najmoćnije

  Prema jednom od ključnih kriterijuma, moć i globalna projekcija iste, zasnovanom na ekonomskom, političkom i vojnom uticaju, SAD su zadržale prvo mesto, dok su Rusija i Kina na drugom i trećem.

  Slede Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Japan, Izrael, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

  Najmoćnije zemlje ne moraju nužno da budu i najvoljenije, navodi se u obrazloženju, ali to su nacije koje stalno dominiraju u vestima, oblikuju ekonomske prilike i imaju najviše uticaja na politička zbivanja.

  Za dobro ili loše, njihove spoljnopolitičke i ekonomske odluke mogu i izazivaju potrese širom sveta, objašnjava se u izveštaju, dodajući se da se njihovi vojni budžeti prate “u religioznom maniru”.

  Ovaj kriterijum baziran je na pet atrobuta svake zemlje: vođa, ekonomski uticaj, politički uticaj, snažna spoljnopolitička savezništva i snažna vojna savezništva.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE