Pad proizvodnje vina u Francuskoj za čak 19 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad proizvodnje vina u Francuskoj za čak 19 odsto

    Proizvodnja vina u Francuskoj je ove godine za 19 odsto manja nego prošle godine, i trebalo bi da iznosi 36,9 miliona hektolitara.

    Taj nagli pad se objašnjava nepovoljnim vremenskim uslovima, procenilo je Ministarstvo poljoprivrede.

    “Pad proizvodnje je, pre svega, posledica zbog jakog mraza u proleće, koji je vinovu lozu pogodio u osetljivoj fazi, i to u svim oblastima, mada u različitom stepenu”, objašnjava statistička služba Ministarstva – Agreste, u današnjem saoopštenju.

    Na jugozapadu, uključujući Bordo, Šaren, Alzas i Juru, šteta je najveća. Oblast Bourgonja-Božole, na jugozapadu, Langedok i čitav jugoistok, takođe imaju gubitke.

    Ovi podaci potvrđuju pad proizvodnje već prognoziran krajem avgusta. Međutim, po najnovijoj proceni, loše stanje se “produžilo sušom u vinogradima na jugoistoku, na Korziki, u Langdoku i Božoleu”, saopštilo je Ministarstvo.

    Suša u kombinaciji “s vrućinom i vetrom, povećava dehidraciju grožđa, a to iziskuje reviziju procene proizvodnje na niže” – što je najnovija procena roda, od 1. oktobra. Već do tada se berba “prerano završila u većini vinorodnih regiona”, objašnjava Ministarstvo.

    Jura je najteže pogođena, jer je led smanjio prinos grožđa za više od polovine (-61%). Alzas, gde je berba većinom završena, izgubio je 30% proizvodnje u odnosu na prošlu godinu.

    Jedini koji su se spasli, Dolina Loare i Božole-Bourgonj, imaju povećanje proizvodnje za 8%, odnosno 4%.

    Izvor: Beta/AP

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE