Pakleni mesec: Preživeti januar i uštedeti – kako?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pakleni mesec: Preživeti januar i uštedeti – kako?

  Prvi mesec svake godine donosi na svom početku radost praznovanja, uživanje u trenucima provedenim sa porordicom, prijateljima, na putovanjima. Uglavnom u relaksaciji i bezbrižnosti. Kako odmiče, međutim, počinje da stvara glavobolju kako finansijski izdržati najduži mesec u godini.

  Osećaj kako se čini da januar traje 47 a ne 31 dan, kako se ovih dana šire pošalice društvenim mrežama, delimo manje više svi i bukvalno prebrojavamo dane do platnog čeka.

  Ono što nam verovatno nije ni na kraj pameti u momentu kada se najavljuju nove akcize i poskupljenje osnovnih potrepština  kojih se ne možemo odreći, jeste da pomišljamo na štednju. Jer, i da imam, odakle mi?.

  Iako je zbog praznika januar jedan od najnezgodnijih meseci za početak štednje, stručnjaci za finansije i investiranje kažu da je upravo ovo pravi momenat da počnete da deo novca “odvajate sa strane” i da kažemo sebi da to čak i sada možemo. Zbog čega? Pa zato što ako možemo u januaru, onda možemo i u februaru, martu i svakom sledećem mesecu.

  Ako vam i dalje deluje da je teško, zamislite da li bi vaš život bio nešto drastično bolji i kvalitetniji da dobiješ 5 odsto povećanje plate? Odgovor je uglavnom NE…

  A sa druge strane, da li bi vaš život bio nešto drastično gori i nekvalitetniji da ti se plata ili primanje za 5 odsto smanji? Odgovor je isti – uglavnom NE…

  Da li bi vaš život bio nešto drastično gori i nekvalitetniji da 5 odsto od svoje plate ili primanja odvojiš sa strane u kovertu ili ostaviš na računu? Odgovor je i ovde isti…uglavnom NE.

  Poučena ovim iskustvom i u želji da promoviše brigu o sospstvenom budžetu i važnosti konstantnog odvajanja određene, makar i male, sume sa strane, finansijska savetnica Karolina Herbut pokrenula je jedan interesantan izazov i pozvala svoje pratioce  da se pridruže.

  Reč je o 5 odsto izazovu, koji je koncipirala tako da svako ko želi da učestvuje, do kraja aprila, svakog meseca (januar, februar i mart, april) odmah kada primi platu ili druga primanja, odvoji od te sume bar 5 odsto sa strane u kovertu ili ostavi na računu i zaboravi na odvojeni novac. A preostalih 95 odsto da troši.

  Za one kojim aje to možda teško da ostvare, ponudila je mogućnost da svako odvoji bar 500 ili 1.000 dinara mesečno.

  Da bi izazov bio zanimljiviji i da bi se pratili efekte kreirala je anonimni upitnik, u koji svako ko želi da krene sa izazovom može da upiše kog meseca koliko planira da odvoji.

  Presek stanja na dan 12. januar pokazao je da se izazovu priključilo 77 osoba i da je suma koju oni planiraju da uštede za četiri meseca skoro 2,4 miliona dinara.

  Malo li je? Pogotovo za januar!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE