Pandemija "prikočila" auto-put kroz Crnu Goru, fali 800 radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pandemija “prikočila” auto-put kroz Crnu Goru, fali 800 radnika

  Deonica auto-puta Podgorica-Mateševo neće biti završena ni u drugom produženom roku do 30. septembra ove godine, potvrđeno je Vijestima iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

  To je ozvaničio i crnogorski premijer Duško Marković, ukazujući na okolnosti zbog koronavirusa i to što su radovi oslonjeni na domaću operativu, a izvođaču fali oko 800 radnika.

  Prvobitni rok završetka deonice Podgorica-Mateševo od 42 kilometra trebalo je da bude 11. maj 2019. godine, ali je produžen za 17 meseci.

  Razlozi kašnjenja bili su nedovoljna tehnička pripremljenost projekta kao i veliki broj neugovorenih radova poput petlje “Smokovac”, elektro i vodovodne mreže i nekoliko pristupnih puteva.

  Sadašnji razlozi za kašnjenje su posledice pandemije koronavirusa, a novi rok mogao bi biti do leta naredne godine.

  Ministarstvo saobraćaja kaže da je procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi oko 90 odsto.

  “S obzirom na otežano funkcionisanje, otežano snabdevanje materijalom i opremom, nedostatak radne snage, treba očekivati da je dinamika izvođenja radova u ovoj godini bude znatno slabija od planirane.”

  To može imati i svoj odraz u krajnjem roku realizacije, odgovor je iz Ministarstva saobraćaja na pitanje da li će ova denica auto-puta biti završena u novom roku do kraja septembra.

  Generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija Bojan Paunović rekao je deonica auto-puta neće biti završena ni u novom roku.

  “Ono što je jasno je da se očekuje određeno odlaganje zbog postojećih okolnosti, tako da će završetak auto-puta biti tokom sledeće godine, verovatno u prvoj polovini”, kazao je Paunović.

  Još nije doneta odluka o tome ko će upravljati ovom deonicom auto-puta kada bude završena njena izgradnja i okončan tehnički prijem, odnosno da li će njome upravljati državna kompanija Monteput ili će biti data nekoj privatnoj kompaniji kroz koncesiju ili privatno-javno partnerstvo, a koja bi gradila narednu deonicu.

  Izvor: Vijesti

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE