Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Pandemija uzdrmala naftno tržište

Drastičan pad cena nafte, kao i smanjenje potražnje za naftnim derivatima uzrokovano restriktivnim merama za sprečavanje širenja COVID-19, rezultirali su krizom u globalnom naftnom sektoru. Ove okolnosti, nezabeležene u istoriji trgovinu naftom, posebno su došle do izražaja u martu kada je početkom  meseca vrednost ovog energenta samo u jednom danu pala za oko 30 odsto, što je najveći pad cene nafte u poslednjih 15 godina. Dodatno, u aprilu je zabeležen još jedan istorijski događaj na tržitu – nafta WTI je zabeležila negativnu cenu od 40 dolara za barel, usled nedostatka skladišnih kapaciteta.

Iako se se vrednost “crnog zlata” u ovom trenutku stabilizovala na nivou od oko 30 dolara za barel, reč je o ceni koja je daleko ispod prognoziranih, ali i cena zabeleženih na početku godine kada je nafta vredela između 60 i 70 dolara. Ako se prvi kvartal ove godine u naftnom globalnom sektoru može okarakterisati kao krajnje nepovoljan za nafte kompanije,  prognoze za drugo tromesečje ne ulivaju nimalo nade za brz oporavak. Usled pada profita, naftne kompanije najavljuju rigorozne mere štednje.  Shell koji je u prvom kvartalu prijavio gubitak od 24 miliona dolara planira rezanje troškova od 4 milijarde dolara u narednih godinu dana, kao i smanjenje kapitalnih investicija za oko 5 milijardi dolara. British Petroleum sa gubitkom od 4 milijarde dolara namerava da uštedi 2,5 milijardi dolara u odnosu na 2019. godinu, uz smanjenje investicionog programa za oko četvrtinu u odnosu na prvobitni plan. Mere štednje najavljuju I ostali naftni giganti poput Exxonmobil-a koji je prijavio gubitak u prvom kvartalu od 610 miliona dolara, kao I ENI sa gubitkom od oko 2,9 milijardi evra.

Negativni trendovi očekivano su se odrazili i na finansijske pokazatelje u domaćem naftnom sektoru, pa je tako NIS uprkos dobrim operativnim rezultatima zabeležio gubitak od 1,1 milijarde dinara u prvom tromesečju. Međutim, važno je istaći da je u istom periodu NIS investirao 7,7 milijardi dinara uz najavu da će uprkos krizi nastaviti sa realizacijom ključnih razvojnih projekata, poput Duboke prerade i izgradnje Termoelektrane-toplane Pančevo. „NIS je sproveo odlučne operativne i finansijske mere kako bi se suočio sa izazovima koje nameću novonastale okolnosti. Velikim naporima svih zaposlenih očuvana je stabilna proizvodnja, prerada i distribucija naftnih derivata. Sada idemo dalje i nastavljamo rad na ključnim investicionim projektima koji garantuju dalji razvoj i stabilnu budućnost naše kompanije”, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE