Paori protiv zakona o traktorima - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Paori protiv zakona o traktorima

Udruženje Paori Crepaja uputilo je otvoreno pismo nadležnim ministarstvima u kojem je zatražilo odlaganje primene zakona o bezbednosti saobraćaja, koji predviđa da se do 4. aprila zamene stare registarske tablice na traktorima, poljoprivrednim prikolicama i drugim priključnim mašinama.

Paori Crepaje su u otvorenom pismu Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu saobraćaja zatražili da se pomenuti zakon odgodi na najmanje godinu dana, a da do tada važi postojeći.

“To je još jedan atak na džepove osiromašenih poljoprivrednika i trošak koji ne mogu da podnesu, a država umesto da im izađe u susret čini sve da im odmogne i gurne ih u propast”, ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se i da ratari u predstojeću setvu ulaze “zaduženi i bez ikakve pomoći” i dodaje da su “inače minornim subvencijama potpuno degradirani i, očigledno, ovoj državi beznačajni”.

“Pored toga, nemamo saznanja da su i u Evropskoj uniji tako strogi propisi o registraciji poljoprivrednih mašina. Tražimo da se odloži primena zakona, da se vrati u ponovnu proceduru i prilagodi srpskom poljoprivredniku”, rekao je za portal Agrosmart predsednik tog udruženja Miroslav Grubanov.

On je dodao da registracija traktora sa prikolicama, tehničkim pregledom i osiguranjem dostiže i nekoliko desetina hiljada dinara, što je veliki izdatak za većinu poljoprivrednika.

“Najviše je ratara koji imaju stare mašine i čak ne izlaze na saobraćajnice jer ne mogu bez kabine. Taj zakon kao da je pisao neko ko nije video traktor i nema veze s poljoprivredom. Država koja nam daje subvencije od 30 evra po hektaru sada traži još da platimo registraciju, a zna da je sigurno polovina traktora u Srbiji dotrajala i da se i ne može registrovati po novom zakonu”, naveo je Grubanov.

Prema njegovim rečima, zakon najviše pogađa male poljoprivrednike.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE