Par dinara duga - muka velika - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Par dinara duga – muka velika

  Sve veći broj građana zbog minimalnih dugova prema bankama ima probleme u vođenju ličnih finansija, pišu Novosti.

  Isečena kartica, namireni minusi, krediti i zvanično zatvoren račun u banci nisu garancija da par dinara duga neće doneti dodatne probleme. Nažalost, građani to obično saznaju kada bude kasno, pa im se ime već “zacrveni” na crnoj listi Kreditnog biroa. I tamo ostaje naredne – tri godine!

  Uredno sam zatvorio svoj račun povezan sa kreditnom karticom u banci, prethodno namirivši sve dugove. Sačekao sam da prođe i rok od mesec dana koliko su mi rekli u banci “da bi se videlo da li ima još nekih zaostalih troškova”, priča Dušan S. sa beogradskog Voždovca.

  Šok je stigao godinu dana kasnije, kada je podizao kredit za automobil. “Zvali su me iz druge banke i rekli da ne mogu da mi odobre zajam, jer u izveštaju Kreditnog biroa piše da imam negativnu zabeležbu da sam loš klijent zbog ravno – četiri dinara duga!”

  Banka je, kako navodi, automatski odbila da mu odobri kredit, a on je krenuo u bitku sa starom bankom da povuče prijavu docnje Kreditnom birou.

  Za tih godinu dana, koliko je banka vodila da imam dug od četiri dinara, niko me nijednom nije obavestio o tome, niti pozvao da platim dug. Ironija je što sam, da bih uplatio ta četiri dinara, morao da dam još 60 dinara na ime bankarske provizije po uplatnici, navodi Dušan S. čija se priča ipak uspešno završila, jer je banka povukla zapis o docnji iz Kreditnog biroa.

  Nekoliko dinara duga može da napravi veliki problem ne samo sa bankama i osiguravajućim kućama, već i sa privatnim izvršiteljima, što za posledicu može da ima plenidbu imovine ili blokadu plate i penzije.

  Zbog duga za struju od 11.000 dinara, koji je u međuvremenu plaćen, izvršiteljka je izdala nalog za zaplenu porodičnog automobila i to četiri godine po namirenju tog iznosa, navodi Stefan D. iz Beograda.

  Kada smo pokazali papire da je dug odavno plaćen, ispostavilo se da nas duže za još 16 dinara. Automobil smo sačuvali, ali smo prethodno morali da platimo 3.600 dinara naknade izvršitelju…

  I dug prema osiguravajućim kućama može da prouzrokuje negativne posledice po klijenta. Tako je jedno osiguravajuće društvo, u obaveštenju u koje su Novosti imale uvid, tražilo od svog osiguranika da uplati zaostatak od 0,01 dinar, odnosno tačno jednu paru! Toliko je, tvrde, manje uplaćeno na ime rata kombinovanog auto-kasko osiguranja.

  Kada sam ih pozvao, rekli su mi da taj dug “zanemarim”, priča ovaj osiguranik. Međutim, na moje pitanje da li bi mi priznali kasko osiguranje da se desila neka nezgoda za vreme dok me duže za tu jednu paru, ostao sam bez odgovora…

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE