Pčela sve manje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pčela sve manje

  Za četiri godine broj pčela u Srbiji se smanjio za 20 do 37 odsto, a njihovo nestajanje se održava na privredu čitave zemlje, rečeno je na tribini “Uzroci nestajanja pčela u Evropi i kod nas”.

  Na tribini koja je održana u Jagodini u okviru projekta “U korak s Evropom”, o ovom globalnom problemu govorio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mića Mladenović koji je naglasio da je nestajanje pčela je izraženo svuda u svetu.

  SAD, Izrael, afričke zemlje, zemlje Evropske unije i kreće se i do 45 odsto, rekao je Mladenović pčelarima Jagodine i Pomoravlja.

  On je naveo da se u Srbiji za četiri godine broj pčela smanjio za 20 do 37 odsto, a u Centru za selekciju matica od 2,65 do 13,04 odsto.

  Marković je istakao da ima čak 17 uzroka nestajanja pčela, a među prvima su bolesti varoa i nezemoza, a zatim nestručna upotreba pesticida i insekticida u poljoprivredi.

  Nestanak i zdravlje pčela, održava se na privredu zemlje, ne samo kada je u pitanju proizvodnja meda i drugih pčelnjih proizvoda, već i kada je upitanju rod žitarica, industrijskog bilja, voćaka, koje pčele oprašuju, ocenjeno je na ovoj veoma posećenoj tribini.

  Izvor: Dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE