PDV i tajfun "POTOPILI" treću privredu sveta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PDV i tajfun “POTOPILI” treću privredu sveta

  Japanska privreda zabeležila je u četvrtom tromesečju 2019. godine najveći pad u više od pet godina, zbog dizanja stope poreza na dodatu vrednost (PDV) i smrtonosnog tajfuna.

  U poslednja tri prošlogodišnja meseca treća ekonomija sveta smanjila se 1,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, i to pre epidemije koronavirusa u Kini, pokazali su u zvanični podaci.

  Time je prekinut period četiri uzastopna tromesečna rasta, a pad je najsnažniji od drugog kvartala 2014. godine kada se privreda smanjila za 1,9 posto.

  Poslednja tri meseca 2018. obeležili su podizanje stope PDV sa osam na 10 posto i tajfun “Hagibis” koji je usmrtio više od 100 ljudi i prouzrokovo poplave širom zemlje.

  Tako je lična potrošnja potonula 2,9 posto u odnosu na prethodna tri meseca kada je porasla 0,5 posto. Ulaganja kompanija u nove fabrike i opremu smanjila su se 3,7 posto. Uvoz je pao 2,6, a izvoz 0,1 posto.

  Na godišnjem nivou, japanska ekonomija je u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju pala za 6,3 posto.

  Epidemija koronavirusa u Kini najavljuje nove probleme, kao što pokazuje anketa Kyodo Newsa. Prema rezultatima objavljenim prošlog vikenda, čak 82,5 posto ispitanika strahuje od negativnog uticaja epidemije na japansku privredu.

  Krajem prošle nedelje Međunarodna agencija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) procenila je da bi Japan u prvom ovogodišnjem tromesečju zbog pada broja kineskih putnika mogao zabeležiti pad prihoda u turizmu za 1,29 milijardi dolara.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE