Perl Bak o tome koliko NEMAMO POJMA o ljubavi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Perl Bak o tome koliko NEMAMO POJMA o ljubavi

  Perl Bak, američka književnica i prva Amerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost (1938. godine), rođena je na današnji dan, 26. juna 1892. godine u Zapadnoj Virdžiniji u Americi.

  Imala je svega pet meseci kada su je roditelji, prezviterijanski misionari, odveli u Kinu. Prvo je naučila kineski, a zatim i engleski. Njena ambiciozna majka, u želji da devojčica upozna obe kulture, pre podne je plaćala kineskog učitelja, a popodne je kćerku podučavala engleskom. Tek sa 15 godina, Perl Bak pohađa školu u Šangaju. Kasnije je sticala obrazovanje u Evropi i Americi i bila predavač na mnogobrojnim univerzitetima.

  U Kini je provela najveći deo života, više od 40 godina, i pored čestog progona stranaca, zbog čega je njena porodica bila prinuđena da beži i skriva se. Tamo se i udala za Džona Losinga Baka, profesora Univerziteta na kojem je i sama predavala, čije je prezime zadržala i posle razvoda 1935. Godinu dana ranije, napustila je Kinu i preselila se u Pensilvaniju.

  Niko nije više od Perl Bak pisao o dalekoj, i ostatku sveta gotovo nepoznatoj, Kini. Misleći na kineskom, prevodeći na engleski, stvorila je skoro 150 romana, drama, eseja, priča za decu i odrasle, poeziju. Još vruće od štamparskih mašina, sve njene knjige su postajale bestseleri. Lako je pogoditi šta ih povezuje: Kina.

  Njen poslednji roman “Večno čudo” otkriven je u rukopisu 2013. godine.

  A ovo je Perl Bak rekla o ljubavi i sreći:

  “Ko u ljubavi očekuje samo sreću, taj nema pojma o ljubavi.”

   

  Izvor: BIZLife/Politika

  Foto: Youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE