Pet godina besplatnog javnog prevoza: Ni gubitka, ni zagađenja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pet godina besplatnog javnog prevoza: Ni gubitka, ni zagađenja

  Glavni grad Estonije Talin moći će da se pohvali petogodišnjim besplatnim prevozom za sve građane. Grad zbog toga nema gubitaka, a Vlada planira da ove godine uvede besplatan javni prevoz u svim estonskim gradovima.

  Posle pet godina besplatnog gradskog prevoza, što su odlučili građani na referendumu, šef kancelarije EU u Talinu Alan Alakula kaže da grad nema gubitaka, navodi portal Pop-ap, a prenosi Index.

  “Nema sumnje da, ne samo da pokrivamo troškove, već imamo i višak. Zaradili smo dvostruko više nego što smo izgubili od uvođenja besplatnog prevoza. Sretni smo što je veliki broj ljudi odlučio da se registruju kao stanovnici Talina kako bi iskoristili besplatan javni prevoz”, kazao je Alakula.

  Prema njegovim rečima, pri planiranju besplatnog javnog prevoza najviše se računalo na građane slabijeg imovinskog stanja.

  “Računali smo kako će ovu pogodnost koristiti građani s niskim i srednjim prihodima. No, koriste ga i građani s iznadprosečnim prihodima jer im javni prevoz omogućava veću pokretljivost po gradu. Prema našim anketama, oni češće izlaze u restorane, bioskope, pozorišta…Time smo pokrenuli i trgovinu i ugostiteljstvo pa korist imaju i lokalne firme. Grad je oživeo, što se oseti i u prihodima grada”, naveo je Alakula.

  On navodi da je glavni grad Estonije pre uvođenja besplatnog javnog prevoza bio zagušen automobilima, , a vazduh je sada mnogo čistiji.

  Primer glavnog grada slediće i ostali, pošto Vlada već ove godine planira da uvede besplatni javni prevoz u sve gradove Estonije, u čemu bi bili prvi na svetu.

  Besplatni javni prevoz predmet je rasprava ili već postoji u nekim gradovima Poljske, Nemačke i Francuske. Trenutno i Pariz razmatra uvođenje besplatnog javnog prevoza, uglavnom kako bi smanjio zagađenje u centru grada.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE