Petina starijih živi loše

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Petina starijih živi loše

  Petina starih u Srbiji živi loše, dok 59 odsto njih nema ušteđevinu kojom može da pokrije iznenadni trošak od 10.000 dinara, pokazalo je najnovije istraživanje.

  “Svaki deseti ima prihode ispod apsolutne linije siromaštva, na gradnici siromaštva je osam odsto starijih, dok ispod prosečne penzije živi njih 28 odsto”, pokazalo je istraživanje “Starenje u gradovima, izazovi savremenog društva” sprovedeno u 16 gradova i opština, na reprezentativnom uzorku od 1.037 starijih sugrađana.

  Istraživanje je pokazalo da 18 odsto anketiranih nema dobru ishranu, a 39 odsto njih ni novca za odeću i obuću, nešto više od 10 odsto starih nema dobro grejanje zimi, kao i da se 14 odsto njih ne čuje s decom.

  Poteškoće u kretanju ima 37 odsto starijih žitelja Srbije od kojih je jedan odsto stalno u krevetu ili kolicima, 76 odsto ih ima neku bolest već duže vreme, pokazalo je istraživanje.

  Sociolog Gradimir Zajić je naveo da je trećina starijih u ovoj godini imala potrebu za negom u svom domu i da većina starijih smatra da će im pomoć biti potrebna u budućnosti.

  Prema njegovim rečima, svaki 10. građanin koristi usluge pomoći u kući iako za njima ima potrebu dvostruko veći broj građana. Usluge gerontodomaćica koristi šest odsto građana, iako mnogo veći broj građana ima potrebu za njima.

  Zajić je rekao da stariji od države očekuju finansijsko osnaživanje, kao i veću brigu i pomoć boju zdravstvenu zaštitu i društvene uslove za dostojansvenu starost.

  “Slika života starih na selu je mnogo sumornija od ove u gradskim sredinama”, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE