Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Pitali smo ekonomiste po čemu je to Srbija zemlja za primer?

U medijima je odjeknula vest da je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard ocenila da je Srbija “zemlja za primer”. Ekonomiste smo pitali po čemu smo to u ekonomskom i privrednom smislu zemlja na koju bi se trebalo ugledati?

Opšti zaključak je da ima bitnih pomaka, ali da ima još da se radi.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, kaže da imamo čime da se pohvalimo, ali i da u svemu tome ne smemo da se opustimo.

Kao veoma pohvalno ističe sređivanje javnih finansija. “Da nismo to uradili bili bismo druga Grčka”.

Pohvaljuje i dolazak stranih investitora i smanjenje nezaposlenosti. Ne spori rezultate. Ipak, pita se i koja je cena dolaska investitora u Srbiju, kao i da li su metode kojima se nezaposlenost meri potpuno pouzdane, pošto i dalje ima mnogo onih koji ne mogu da pronađu posao.

“Mi za svako radno mesto stranom investitoru dajemo velike subvencije”, konstatuje Savić i predlaže veću podršku domaćim malim i srednjim preduzećima.

Saviću, takođe smeta i to što što je većina proizvoda koji se proizvedu u Srbiji namenjeno izvozu, pa domaće tržište i privreda nemaju pravu korist od toga.

Ekonomista Miladin Kovačevič kao nešto čime bismo mogli da se pohvalimo izdvaja rešavanje problema pojedinih javnih preduzeća, a kao primer izdvaja Železaru.

“Poboljšan je ambijent za poslovanje. Olakšane su i neke administrativne procedure”, smatra Kovačević. Kao uspeh izdvaja i priliv stranih investicija i rast građevinske industrije.

Ipak, podseća i da MMF insistira na reformi pojedinih poreskih i administrativnih regulativa, kao i na tome da nastavimo restrukturiranje i oporavak javnih preduzeća.

Izvor: BIZLife

Foto: Logo

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE