Pitali smo eksperta: Kako upisati prestižne univerzitete u inostranstvu?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pitali smo eksperta: Kako upisati prestižne univerzitete u inostranstvu?

  Najveća američka federalna istraga u vezi sa upisom na visoko rangirane univerzitete, otkrila je da su glumice Lori Loughlin i Felicity Huffman, kao i 50 drugih ljudi koristile usluge William Ricka Singera, koji je preko svoje organizacije upisivao njihovu decu na Ivy League univerzitete.

  Ovo je otkrilo koliko je teško i poželjno upisati top univerzitete. Kakva je situacija za studente iz Srbije – pitali smo Ana Mariju Marinković, vodećeg regrutera za studije u inostranstvu i direktorku Ino agencije, za komentar.

  “Ovo je zaista ozbiljan skandal i bacio je senku na mnoge univerzitete i pravičnost njihovog upisa. S druge strane, ovo nije ništa novo, jer se i u Americi i u Engleskoj gleda ko su vam roditelji, pa čak ko su vam i deda i baba, i ako su studirali na univerzitetu za koje se prijavljujete dobićete dodatnu protekciju. Takođe, zna se i da u Americi, ako date donaciju od nekoliko miliona univerzitetu, vaše dete ima mnogo veće šanse da se upiše, pa ova vest ne čudi. Ovde je problem nastao jer roditelji nisu zapravo želeli da daju donacije, već su podmićivali trenere i upisne komisije, a cifre idu i do milion dolara. Ono što ostaje
  stvarnost je da deca iz visoko privilegovanih američkih porodica i dalje imaju mnogo veću šansu da se upišu, nego deca iz porodica skromnijeg porekla”.

  Da li ovo znači da je i za studente iz Srbije teško da upišu top univerzitete?

  “Da budem iskrena, jeste. Poslednjih godina vidimo da Ivy League univerziteti, kao i Oxford i Cambridge, nemaju toliko poverenja u naše srednje škole, i na osnovne studije primaju skoro samo đake koji su osvojili nagrade na međunarodnim takmičenjima. Ako uzmemo u obzir da oni primaju samo pet odsto od svih primljenih prijava, onda ovo ne čudi. Lakše je upisati master, posebno ako ste završili Univerzitet u Beogradu, jer on ipak postoji u svetskim rangiranjima i nosi određeni ugled”.

  Ko najlakše upisuje top univerzitete iz Srbije?

  “Kao što sam rekla, to su najpre diplomirani studenti koji apliciraju za master studije. Ako govorimo o srednjoškolcima, to su đaci Matematičke gimnazije, posebno oni koji imaju nagrade sa međunarodnih takmičenja”.

  Šta đaci i studenti mogu da urade kako bi bili primljeni na neki vrhunski univerzitet?

  “Mislim da je važno da se najpre s nekim posavetuju i da ne srljaju, jer postoji puno uslova i obaveza koje moraju da ispune. U poslu često sretem studente koji su i po godinu dana trošili na svoje prijave koje su se na kraju završavale neuspehom. Bolje je izdvojiti sat-dva i prvo se orijentisati. Važno je da dobro prouče tražena dokumenta, da pribave sertifikate engleskog, kao i SAT i GMAT test, ako su potrebni. Gore spomenuti skandal se vrti oko lažiranja rezultata za SAT i GMAT testova, jer oni nisu laki i potrebni su meseci pripreme. Amerikancima je engleski maternji jezik, a našim studentima ne, pa je to njima dodatna prepreka. Znači, krenuti na vreme sa pripremama i dobro se informisati, a zatim  spremiti dobru aplikaciju i poslati na više univerziteta”.

  Gde studenti iz Srbije i našeg regiona najčešće odlaze na studije?

  “Naši studenti se najviše drže kontinentalne Evrope, jer su studije povoljne i postoje stipendije. Na primer, na državnom Univerzitetu Ca Foscari iz Venecije godina studija je 1.200 evra, plus daju i stipendije za troškove života, i naravno da se mnogi odlučuju za Veneciju. Naravno, popularne su i Austrija i Nemačka, mada je u poslednje vreme teško dobiti vizu. Mnoga deca pokušavaju da dobiju sportsku stipendiju i tako odu u Ameriku, ali u Evropi to slabo funkcioniše. Uvek je popularna Engleska, Španija, Francuska, mada u poslednje vreme mnogi sa EU pasošem biraju Holandiju, jer je godina studija za njih 2.000 evra”.

  Izvor: Bizlife

  Foto: Ino agencija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE