Pitali smo Kovačeviće šta misle o našim velikim planovima sa Kinom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pitali smo Kovačeviće šta misle o našim velikim planovima sa Kinom

  Proizvodnja letećih automobila, proizvodnja papaka, RTB Bor, Naučno-tehnološki park u Borči, obilaznica oko Beograda, fabrika guma u Zrenajninu…   Samo su neke od vesti koje nam ovih dana stižu iz Kine. Velike cifre velike, investicije i obećanja. Pitali smo ekonomiste Miladina i Milana Kovačevića, šta oni misle o tome i koliku će korist Srbija imati od višednevne posete predsednika Srbije Kini tokom koje je potpisan poduži spisak ugovora i sporazuma.

  Ista prezimena, ali različiti stavovi. Jedan vidi veliki priliv investicija, a drugi upozorava na potencijalne opasnosi i rizike.

  “To nisu informacije, to su priče, a ja volim da pročitam dobru priču pred spavanje”, rekao je Milan Kovačević za BIZLife.

  Kao realan i ostvariv vidi dogovor oko RTB Bora. Ipak, upozorava da bi princip trebalo da bude “dovlačenje” kineskih kompanija u Srbiju, a ne njihovo angažovanje kao izvođača radova pod netransparentnim uslovima.

  “Sve više je kineskih kompanija koje se angažuju kao izvođači radova za različite velike investicije i projekte. Kako ćemo vraćati ta zaduženja”, pita se Kovačević.

  Jedna od njegovih bojazni je i da ne poslužimo kao poligon za dominaciju Kine u Evropi.

  “Možda želimo da stavimo svoju sudbinu potpuno u ruke Kine”, kaže Milan Kovačević.

  Sa druge strane Miladin Kovačević smatra da su investicije poput Bora, Zrenjanina i tehnološkog parka u Borči potpuno izvesne i da mogu doneti i veliku korist.

  “Sama izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Borči zajedno sa ulaganjem u Bor mogu da povećaju industrijsku proizvodnju za četvrtinu”, kazao je Kovačević.

  Dotakao se i priče o proizvodnji letećih automobila u Srbiji.

  “Leteće automobile sam video u filmovima Džejmsa Bonda, što ne znači da oni neće biti stvarnost,” kaže Miladin Kovačević.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube screenshot

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE