Plaćanje FIRMARINE od sada preko interneta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plaćanje FIRMARINE od sada preko interneta

  Putem Portala lokalnih poreskih administracija, lpa.gov.rs, omogućena je dodatna usluga – elektronska prijava za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru (firmarine), saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

  „Sva pravna lica od 2. septembra mogu elektronskim putem da podnesu prijavu za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru – firmarine. Za korišćenje ove elektronske usluge neophodno je korišćenje kvalifikovanog elektronskog sertifikata, a pravna lica od sada elektronsku prijavu firmarine za jedan ili više objekata u potpunosti mogu da završe preko interneta, bez odlaska na šalter lokalne poreske uprave“, rekao je direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, navedeno je u saopštenju.

  Jovanović je istakao da stalnim unapređivanjem postojećih usluga i omogućavanjem novih, građanima i privredi država želi da olakša administrativne procedure, čekanje u redovima pošalje u prošlost, a rad javne uprave stavi u službu građana.

   

  Sve se završava za pet minuta

  „Potrebno je da se privrednici samo loguju na sistem lpa.gov.rs i podnesu svoje podatke, a uvidom u obaveze, mogu i odmah da izvrše elektronsko plaćanje. Umesto dva sata, sve se završava za pet minuta“, rekla je direktorka za regulatornu reformu u NALED-u Jelena Bojović.

  Prema njenim rečima, dodatna prednost je to što na portalu svaka firma može da proveri iznos trenutnog zaduženja ili pretplate i da izvrši plaćanje elektronski.

  Ona je istakla da očekuje da u narednoj godini i Svetska banka prepozna ovu reformu u svom izveštaju o uslovima poslovanja Doing Business, a Srbija da posluži kao model drugim zemljama.

  U saopštenju se podseća da je Kancelarija za IT i eUpravu početkom 2019. godine uspostavila Jedinstveni informacioni sistem LPA koji zahvaljujući centralizaciji podataka, građanima i privredi omogućava kompletan uvid u njihove poreske obaveze na teritoriji Srbije, da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu, kao i da elektronskim putem izmire svoje obaveze.

  Od početka puštanja portala pa do danas, više od 56.000 prijava imovine pravnih lica je podneto putem portala, izvršeno je skoro 400 transakcija plaćanja a broj jedinstvenih poseta portalu je veći od 54.000.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE