Plaćeno odsustvo prekinuto za 300 oružara, hitno pozvani na posao

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plaćeno odsustvo prekinuto za 300 oružara, hitno pozvani na posao

  Plaćeno odsustvo zbog epidemije koronavirusa prekinuto je za oko 300 radnika fabrike Zastava oružje koji su danas pozvani da se vrate u proizvodnju, rečeno je za agenciju Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike.

  U sindikatu navode da su ti radnici pre svega angažovani da se pripreme uslovi za nastavak proizvodnje u fabrici koja zapošljava oko 2.500 radnika.

  Prema rečima predsednika sindikata Dragana Ilića, tendencija je da će se broj radnika u fabrici uvećavati.

  On kaže da su svim halama gde se danas radi obezbeđena dezinfekciona sredstva za ruke i obuću, kao i zaštitne maske i rukavice.

  Ilić je rekao da kao problem vidi prevoz zaposlenih pošto javni gradski prevoz ne radi.

  Fijat još uvek ne radi

  U fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu posle plaćenog odsustva, zaposleni od danas koriste dane “starog” godišnjeg odmora iz 2019. godine.

  Posle toga, kako kažu u Samostalnom sindikatu fabrike u Kragujevcu, najverovatnije je da će radnici Fijata ponovo biti na plaćenom odsustvu.

  Predsednik sindikata Zoran Marković je rekao Beti da su radnici Fijata uglavnom iskoristili svih 45 dana plaćenog odsustva, što je po zakonu u jednoj kalendarskoj godini.

  On kaže da veruje da je kompanija zatražila odobrenje i za dodatno plaćeno odsustvo od Ministarstva za rad, na šta ima pravo kao i druge firme u Srbiji, dok traje vanredno stanje.

  Marković navodi da obnavljanje proizvodnje u Fijatu u Kragujevcu zavisi od kompanije u Italiji “koja pokreće sve” i da se nada da će planovi i stav “centrale” biti poznati početkom maja.

  “Zna se da Fijat ne proizvodi vozila za lager, već prema tražnji tržišta. Najveća tržišta za vozilo ‘500L’, koje proizvodimo u Kragujevcu, su Italija, Španija i Francuska koje su teško pogođene epidemijom koronavirusa”, rekao je Marković.

  Dodao je da obnavljanje proizvodnje “500L” u Kragujevcu zavisi i od stabilizacije stanja u drugim zemljama gde se nalaze Fijatove kooperantske firme.

  Marković kaže da je Fijat velika “mašinerija” i da moraju da se svi u tom lancu “usaglase” kako bi se nastavilo sa proizvodnjom.

  On kaže da je za sindikat fabrike u Kragujevcu veoma važno da se za povratak radnika u proizvodnju utvrde precizne mere, od nošenja zaštitne opreme do rastojanja među radnicima u proizvodnji.

  Kompanija Jura u Rači obnavlja danas proizvodnju u punom kapacitetu u tri smene sa oko 1.200 radnika.

  U sindikatu “Nezavisnost” te fabrike smatraju da je prekršen raniji dogovor o načinu rada za vreme epidemije koronavirusa te danas očekuju dolazak predstavnika opštinskog kriznog štaba i Regionalne privredne komore.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE