Plan za OPSTANAK sela: Ako ostanu DEVOJKE, ostaće i MLADIĆI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Plan za OPSTANAK sela: Ako ostanu DEVOJKE, ostaće i MLADIĆI

  Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je u Srpskom Itebeju da je za opstanak sela važno imati dobre zadruge, ali i u njima zadržati mlade žene i devojke.

  Krkobabić je posle obilaska zemljoradničke zadruge “Mrkšićevi salaši”, kojoj je iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama 2019. godine dodeljen novac za unapređenje preradnih kapaciteta, kazao da je namera da svako selo u Srbiji ima “pravu zadrugu”, odnosno onu u kojoj je rešeno mnogo toga, od izvora egzistencije, lokalnih i pristupnih puteva.

  Ukazao je i na važnost pokretanja samoinicijative kako bi se mladim ljudima otvorila mogućnost da ostanu u svojim selima.

  “Hajde da vidimo kako da pre svega mlade žene i devojke reše da ostanu u selima. Ako one reše da ostanu u selima onda imamo šansu da i mladići ostanu u selima”, kazao je Krkobabić.

  Naveo je i da dobro selo znači dobru zadrugu i da sela bez zadruga nemaju šansu da opstanu, a da priča o obnovi sela i ravnomernom regionalnom razvoju “pada u vodu” ako toga nema.

  “Ovo je velika zadruga, ovde radi više od 300 ljudi, a prosečna zarada je preko 51.000 dinara, znači ovo je obrazac. Ovo vredi i pokazati, vredi videti, da ljudi znaju da zadruge nisu ostatak prošlosti, da je to nešto na čemu se bazira zapadna Evropa, Francuska, Italija, da je to oblik udruživanja koji donosi rezultat”, rekao je još Krkobabić.

  Direktor “Mrkiševih salaša” Vojislav Mrkšić kazao je da su od sredstava dobijenih iz programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama uspeli da urade deo projekta za nabavku automatskih pušnica za termičku obradu suhomesnatih proizvoda.

  U toj zadruzi, kako je rekao, radi veliki broj mladih ljudi, raznih profila, ali da je za opstanak mladih na selu potrebna i dobra infrastruktura i drugi sadržaji na selu.

  Mrkšić je ukazao da je pokazatelj da zadruga dobro radi i to što mladi ostaju na selu, a da osnovnu školu u Srpskom Itebeju pohađa čak 240 učenika, što nije slučaj u drugim pograničnim selima.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE