Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Planirano zaduženje od 675 milijardi dinara

Vlada Srbije planira da se u 2018. godini zaduži za 675,7 milijardi dinara kako bi finansirala budžetski deficit i otplatila glavnicu duga za pozajmice uzete od domaćih i stranih kreditora za direktne i indirektne obaveze države.

U predlogu budžeta za iduću godinu koji je dostavljen Skupštini Srbije navodi se da će biti uzeti krediti od domaćih i medjunarodnih komercijalnih i multilateralnih finansijskih institucija, i inostranih vlada u ukupnom iznosu od najviše 90,1 milijardu dinara.

Emitovanjem hartija od vrednosti na domaćem tržištu u domaćoj i inostranoj valuti država će se zadužiti do 425 milijardi dinara, a prodajom evroobveznica na stranom tržištu obezbediće se 121,7 milijardi dinara.

U obrazloženju predloga budžeta istaknuto je da će planirano zaduživanje po osnovu prodaje hartija od vrednosti biti smanjeno ukoliko bude prihoda od privatizacije ili povoljnijih dugoročnih koncesionalnih zajmova. Očekivanja su da će dogodine biti data koncesija za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla”.

U 2018. godini predvidjeno je izdavanje državnih garancija do iznosa od 58,6 milijarde dinara (432 miliona evra i 18 miliona kuvajtskih dinara).

Država će davati garancije za kredite koje će uzimati javna preduzeća Železnica, EPS, Srbijagas, Resavica.

Prema predlogu budžeta za narednu godinu, država će dobiti projektne i programske zajmove do iznosa od oko 576,4 milijarde dinara (2,79 milijardi dolara, 2,13 milijardi evra i 1,43 milijardi kineskih juana).

Najviše pozajmica u ukupnom iznosu od 278,8 milijardi dinara (2,42 milijarde dolara i 1,44 milijarde kineskih juana) biće uzeto od kineske Eksport-import banke i namenjene su izgradnji puteva i pruga, postrojanja za preradu otpadnih voda i toplovoda u Beogradu.

Od tog iznosa za modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta na deonici od Novog Sada do Subotice biće uzet zajam od milijardu dolara.

Od Svetske banke biće uzeti krediti u vrednosti od 191,1 miliona evra i 350 miliona dolara, a od Evropske investicione banke 731 miliona evra, Evropske banke za obnmovu i razvoj 100 miliona evra, Banke za razvoj Saveta Evrope 45 miliona evra, Nemačke razvoje banke (KfW) 60 miliona evra, a od turske vlade 16 miliona dolara.

Predlogom zakona o budžetu za 2018. godinu predvidjeni su prihodi od 1.178 milijardi dinara, rashodi od ; 1.207 milijardi, tako da će deficit iznosti 28,4 milijardi dinara.

Budžet je planiran na osnovu prognoze da će u 2018. godini rast BDP-a iznositi 3,5 odsto, a da će godišnja inflacija biti 2,7 odsto.

Očekuje se, kako navodi, da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 503,4 milijarde.

Prihodi od naplate akciza planirani su u iznosu od 286,3 milijarde, a od carine 42,9 milijardi dinara.

O dobiti javnih agencija planiran je prihod od 1,6 milijardi, od dobiti javnih preduzeća i didvidendi 15,5 milijardi dinara, a od donacija 14,2 milijarde dinara.

Rashodi budžeta za zaposlene iznosiće 272,3 milijardi dinara, donacije socijalnim fondovima oko 222,2 milijarde dinara, o čega je Republičkom fondu za penzijsko i invaldisko osiguranje pripasti 185,8 milijardi dinara. Za subvencije je izdvojeno 87,6 milijardi dinara.

U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini po prvi put biti 30 odsto veće i iznosiće preko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou republike.

 

Izvor: Beta

Foto: Logo

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE