Planirate odlazak? U ovu zemlju ne idite sami

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Planirate odlazak? U ovu zemlju ne idite sami

  Švedska je obećana zemlja zahvaljujući životnom standardu, fleskibilnom radnom ambijentu i, iako spada među najatraktivnije destinacije za strance, veoma je loša kada je reč o društvenom životu.

  Naime, u toj skandinavskoj zemlji trenutno živi pola miliona stranaca koji se tek nadaju da će pronaći ljubavnog partnera, uprkos statističkim podacima koji pokazuju da je Švedska vodeća po broju samaca.

  Skoro polovina švedskih domaćinstava čine odrasli samci bez dece, u poređenju sa prosekom na nivou cele Evrope u kojoj, prema Eurostatu, takva “domaćinstva” čine manje od trećine kontinenta.

  Iza ovakvog “singl” stila, kako prenosi BBC, zapravo stoji kulturološka norma koja promoviše samački način življenja. Švedski gradovi su prepuni kompaktnih domova pažljivo dizajniranih za izdvojen, nezavisan život.

  Čak i u prestonici, Stokholmu, gde postoji problem sa nedostatkom stambenog prostora, i dalje je pristupačnije živeti sam nego, na primer, u Londonu ili San Francisku.

  Švedska je često rangirana među najpoželjnije lokacije za strance, zahvaljujući visokom standardu, radnoj kulturi, ali i prelepoj prirodi. Takođe, Šveđani su najbolji na svetu po govoru engleskog kao drugog jezika, što dodatno olakšava dolazak novih ljudi i njihovu adaptaciju.

  Ipak, zvanični statistički izveštaj iz 2015. godine otkrio je da samo jedan od četiri stranca koji su se doselili u Švedsku, uspeo je da pronađe životnog saputnika ili saputnicu tokom perioda od pet godina.

  Ovaj fenomen pokušao je da kroz različitosti objasni doktor Dejvid Šulc, američki psihoterapeut koji je 13 godina živeo u Švedskoj. On tvrdi da su kulturne razlike su izraženije od nezavisnog stila života.

  “Mnogi moji pacijenti se generalno muče da se socijalizuju, Šveđani nisu skloni razgovorima sa strancima na javnim mestima, poput gradskog prevoza ili u prodavnicama. Stoga stranac lako stekne utisak da je reč o jednom usamljenom društvu, objasnio je Šulc.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE