Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

PLATE stigle i do 1.500 evra, POLA VOZAČA i dalje fali

Tražim vozača B kategorije (muško, žensko, penzioner), plata je 700 evra. Ovo je jedan od oglasa koji sve češće krase stubove, bandere i zidove po Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije.

Reporter „Večernjih novosti“ je pozvao nekoliko poslodavaca koji na taj način pokušavaju da nađu vozača putničkog ili minivan vozila (B kategorije). Neki traže i da vozač ima sopstveno vozilo, ali većina ne, a raspon plate (uz prijavu i plaćene doprinose) kreće se od 500 do 700 evra.

„Imao sam dva vozača u firmi dugi niz godina. Pre dva meseca je jedan otišao na obuku za vozača tramvaja, a drugi se uhlebio kao vozač autobusa. Od tada pokušavam da nađem nekog vozača, ali bezuspešno“, priča jedan vlasnik šest maloprodajnih objekata u Beogradu.

Očigledno je da je vozač u Srbiji deficitarno zanimanje, i to ne samo onaj sa dozvolom za vožnju kamiona i autobusa.

„Ne volim kada se licitira i kaže da Srbiji nedostaje 5.000 vozača. To je netačno i potpuno proizvoljno. Upravo sam se vratio iz Istanbula, gde je bio održan sastanak transportnih preduzeća Crnomorske regije (BSEC-URTA), kojem su prisustvovali i predstavnici EU iz Brisela. Oni su izneli podatak da u svim zemljama Evrope, pa i u Srbiji, nedostaje oko 50 odsto od potrebnog broja vozača“, kaže Neđo Mandić, predsednik Poslovnog udruženja “Međunarodni tarnsport” (PUMED).

On ističe da se plate vozača u Srbiji u međunarodnom transportu kreću od 1.000 do 1.500 evra, u zavisnosti od firme, ali da ni to nije dovoljno da se zadrže vozači.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE