Platiš sad, jedeš kasnije: Sjajna inicijativa za POMOĆ ugostiteljima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Platiš sad, jedeš kasnije: Sjajna inicijativa za POMOĆ ugostiteljima

  Ugostitelji su posebno ugroženi merama protiv širenja korone, iako su one sada donekle ublažene. Jedan portal za vaučere u Nemačkoj želi da im pomogne: gosti mogu da plate jelo sada – i da ga pojedu kad se situacija normalizuje.

  Internet-stranica na kojoj mušterije mogu da kupe vaučere za brojne restorane u Nemačkoj – zove se paynoweatlater.de. Cena pojedinih vaučera kreće se od 10 do 200 evra, piše Dojče vele.

  Kako stvar funkcioniše, vidi se već i iz imena stranice. Ručak ili večera se plaćaju odmah, iako je restoran trenutno zatvoren, a jelo može da se dobije kasnije, kada restoran ponovo počne normalno da radi. To može biti za nekoliko nedelja ili za nekoliko meseci.

  “Ugostitelji su ponosni ljudi”

  “Peticijama ili aplauzom ne može da se plati najamnina. Ono što je ugostiteljima potrebno je novac”, kaže Malte Štajert, izdavač i urednik jednog gastronomskog magazina.

  On je, zajedno s nekolicinom poznavalaca branše, pokrenuo tu internet-platformu. Najpre su pozvali ugostitelje koje lično poznaju da se aktiviraju.

  “Brzo smo videli da je ta ponuda veoma dobro prihvaćena”, istakao je.

  Štajert kaže da je inicijatorima važno da ljude ne pozivaju da daju poklone ili dobrovoljne priloge. “Ugostitelji su ponosni ljudi.”

  Naravno, svako ko je kupio vaučer može sam da odluči da li će zaista da ga iskoristi ili neće – i time u stvari pokloni novac kao oblik podrške svom omiljenom restoranu u vreme korona-krize.

  Štajert procenjuje da otprilike polovina onih koji su kupili vaučere uopšte neće da iskoristi.

  Takvih platformi, kojima je cilj da pomognu malim preduzetnicima u vreme krize, u Nemačkoj ima mnogo. Neke su regionalnog karaktera, i obično nisu orijentisane na pojedinačne branše.

  Izdržati dok prođe kriza

  Svim tim portalima jedan problem je zajednički: ne postoji nikakva pravna sigurnost. Ukoliko neki restoran zbog korona-krize, i uprkos svim mera ne uspe da preživi i mora da zatvori vrata, ne postoji niko ko bi mogao da vrati novac ili zameni vaučere. Za mušterije uvek dakle postoji izvestan rizik.

  Izvor: Dojče vele

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE