Po ovoj listi Srbija je najmoćnija zemlja u regionu - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Po ovoj listi Srbija je najmoćnija zemlja u regionu

  Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina su, prema istraživanju objavljenom na sajtu “US News and World Report”, najmoćnije zemlje sveta. Među osamdeset razmatranih zemalja, Srbija zauzela 52. poziciju.

  Najmoćnije zemlje su one koje su neprestano na naslovnim stranama medija i koje oblikuju svetsku ekonomiju. Kada daju obećanje, bar deo međunarodne zajednice veruje da će ga ispuniti – tako na sajtu “US News and World Report” objašnjavaju svoje rangiranje najmoćnijih zemalja sveta.

  Nije bilo promena u odnosu na prethodnu godinu kada je u pitanju prvih devet najmoćnijih zemalja.

  SAD, koje zauzimaju prvo mesto, su percipirane kao zemlja sa najsnažnijom ekonomijom i najvećim vojnim budžetom. Lider je u ratu protiv terorizma i najviše doprinosi NATO. Vojnom pomoći Sjedinjene Države su zacmentirale svoja savezništva.

  Slede Rusija i Kina, koje su takođe među četiri zemlje koje imaju najveća izdvajanja za vojsku. Iza njih su velike ekonomije i zemlje koje daju velike sume za pomoć u međunarodnim okvirima – Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Japan.

  Gledano prema BDP, Izrael i Saudijska Arabija koje zauzimaju 8. i 9. mesto izdvajaju više za vojsku od prvorangiranih Sjedinjenih Država. Južna Koreja je napredovala za jedno mesto i sada zauzima 10 poziciju.

  Srbija se, na 52. mest vodi kao država od 7 miliona stanovnika i BDP po glavi stanovnika od 15.000 dolara.

  “Srbija je mala zemlja u centralno-jugoistočnoj Evropi, čija je prošlost istorija evropskih ratova još od srednjeg veka. Savremena Srbija reflektuje dvosmislenosti i kontradiktornosti savremene Evrope – kulturno bogata, uporedivo ekonomski razvijena, ali opterećena regionalnim rivalstvima i etničkim tenzijama”, navodi se u kratkom opisu.

  Ostale zemlje regiona našle su se, prema ovim rezultatima, iza Srbije. Rumunija je na 70. mestu, Mađarska je 71. Bugarska 73, Hrvatska 75. Na dnu lestvice nalaze se manje evropske države – Litvanija, Slovačka, Slovenija, Letonija i Estonija.

  Rezultati su objavljeni na osnovu istraživanja u kojem je učestvovalo 20.000 ljudi iz četiri regiona. Oni su 80 zemalja pripisivali određene karakteristike.

  Države su rangirane upoređivanjem prosečnih rezultata pet vrednosti: liderstvo, ekonomski i politički uticaj, snaga međunarodnih partnerstava i snaga vojske.

  Izvor: RTS, BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE