Počela eksproprijacija za novi auto-put: 140.000 RSD za 7 ari

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počela eksproprijacija za novi auto-put: 140.000 RSD za 7 ari

  U Kruševcu je počela eksproprijacija zemljišta za deonicu autoputa Pojate – Preljina koja prolazi preko teritorije tog grada, a doneto je tridesetak rešenja od ukupno oko 2.100, saopšteno je posle sastanka predstavnika Koridora Srbije, Grada Kruševca i gradjana.

  Koridori Srbije su postupku eksproprijacije posebno vodili računa o pravu privatne svojine, kazao je direktor izgradnje u tom preduzeću Aleksandar Senić.

  “Poreska uprava je procenila da je vrednost poljoprivrednog zemljišta 200 dinara po kvadratnom metru. Posebno će biti tretirani svi zahtevi i objekti koji će biti predmet eksproprijacije, odnosno ukoliko postoje voćnjaci ili objekti u gradjevinskom rejonu onda se ta cena povećava”, kazao je Senić govoreći o ekspropijciji na području Grada Kruševca.

  Projekat za tu deonicu puta radi CIP, izgradnja bi trebalo da počne posle završetka eksproprijacije i dobijanja građevinske dozvole, a Senić je kazao da očekuje da će građevinska dozvola biti dobijena za dva meseca. O izvođaču radova na autoputu sa dve kompanije pregovara radno telo Vlade Srbije.

  Eksproprijacija zemljišta se u Kruševcu sprovodi na području naselja Bivolje i Lazarica, a gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović najavila je da će izgradnja Moravskog koridora početi upravo radovima na deonici od Pojata do petlje Kruševac zapad, koja je duga 27,8 kilometara.

  “Danas je važan dan za Kruševac, o ovome su Kruševljani sanjali dugi niz godina, počinje sređivanje papira za eksproprijaciju za budući autoput Preljina – Pojate, odnosno Moravski koridor. Ovaj autoput je izuzetno bitan za Kruševac u privrednom i razvojnom smislu, izuzetno je bitan za gradjane, jer smo bili nekako po strani što se tiče putne infrastrukture” kazala je ona.

  Napomenula je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da za sada nije bilo primedbi građana jer je ponuđena visoka cena za poljoprivredno zemljište, a radiće se i ekstra – procena zatečenog stanja na parcelama.

  Meštanin Radomir Miletić je već potpisao potrebna dokumenta za eksproprijaciju i zadovoljan je, kako je rekao, onim što mu je ponuđeno. “Ekspropriiše mi se deo parcele, jer je jedan njen deo ranije uzet za postojeći put. Parcela je 7,5 ari, za novi put je potrebno samo 2,5 ara, ali to što bi ostalo bilo bi neupotrebljivo za obradu i prihvatili su da sve ekspropriišu, što znači da ću dobiti 140 hiljada dinara”, kazao je on.

  Nadležni u Koridorima Srbije procenjuju da će za izgradnju deonice Moravskog koridora, duge 27,8 kilometara, biti potrebno dve godine. Ceo Koridor dug je 110 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 800 miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE