Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Počela PROIZVODNJA vakcine Sputnik V

Rusko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je počela proizvodnja vakcine protiv koronavirusa (Sputnjik V) koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamalej”.

Šef centra Aleksandar Gintsburg rekao je ranije da vakcinu u ovom trenutku mogu proizvesti tri ruska preduzeća, koja su prilagodila tehnologiju proizvodnje.

Prema njegovim rečima, u narednih mesec i po dana svako od ovih preduzeća može da proizvede oko milion doza vakcine, a do kraja godine i do milion i po do dva miliona.

Trenutno se priprema treća faza ispitivanja vakcine, u kojoj će učestvovati 2.000 ljudi. U toj fazi će se istražiti uticaj na starije od 60 godina.

Rusija je 11. avgusta registrovala vakcinu protiv koronavirusa, koja je dobila ime Sputnjik V, što je učinilo prvom na svetu.

Prema rečima šefa ruskog fonda za direktna ulaganja Kirila Dmitrijeva, Rusija je već dobila prijave iz 20 zemalja sveta za milijardu doza vakcine.

Vest da je Rusija prva registrovala vakcinu protiv koronavirusa preneli su svi svetski i regionalni mediji. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija održava veoma bliske kontakte sa Svetskom zdravstvenom organizacijom po pitanjima razvoja i upotrebe vakcine.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/dacic-specifican-odnos-sa-rusijom-i-kinom-prednost-u-nabavci-vakcina/

 

Izvor: RTS

Foto: Beta/AP

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE