Počeli REZOVI: Fijatov dobavljač SMANJUJE obim posla i plate - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Počeli REZOVI: Fijatov dobavljač SMANJUJE obim posla i plate

  Zaposlenima u kompaniji Promo Manjeti Komponente (PMC), koja je jedan od vodećih dobavljača Fijat Krajslera, tokom ove sedmice biće ponuđen aneks ugovora o radu.

  Aneksom će obim proizvodnje i plate radnika u PMC da budu dovedeni u svojevrstan sklad sa kretanjem proizvodnih i montažnih traka u fabrici automobila u Kragujevcu koja, u poslednje dve godine, više stoji nego što je u pogonu.

  Aneksom ugovora o radu koji će, kako je najavljeno, važiti od avgusta do kraja oktobra, predviđeno je, saznaje Danas, drastično smanjenje angažovanja zaposlenih, sa oko 184 na 92 radna sata mesečno, te srazmerno tome i umanjenje zarada koje trenutno u proizvodnji iznose između 40.000 i 45.000 dinara.

  Predstavnici zaposlenih u PMC nisu, u stvari, sigurni da li će plate zaposlenima, kao i broj radnih sati, da bude prepolovljena, ili da će zarade da im budu svedene na minimalac od oko 31.700 dinara.

  Sindikalci PMC kažu da će zaposleni u toj kompaniji, nakon što im bude dostavljen aneks ugovora o radu, imati rok od osam dana da razmisle i odluče da li prihvataju nov način rada i plaćanja u fabrici.

  Oni koji prihvate, ostaće da rade upola manje i za značajno manju platu nego do sada, dok će oni koji ne budu prihavtili aneks ugovora o radu, smatraju naši sagovornici u PMC, da dobiju otkaz.

  “Ide se na smanjenje plata za oko 130 radnika, odnosno izbegava se otpuštanje, pošto još uvek postoji nada da bi Fijat u Kragujevcu mogao da krene sa radom u znatno većem kapacitetu nego što je to slučaj u poslednje dve godine.”

  Ali, ako u Fijat Krajsleru, kako se sve glasnije šuška, u septrembru ili oktobru bude otpušteni radnici jedne od dve proizvodne smene, onda nema dileme da će broj zaposlenih i u našoj fabruici da bude prepolovljen, kažu u PMC.

  PMC proizvodi prednje i zadnje vešanje, konstrukcije prednjih sedišta, nosače instrument table, okvire hladnjaka i druge pozicije za model “500L”.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE