Počeo KBF: Demografska i evropska UTOPIJA Zapadnog Balkana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počeo KBF: Demografska i evropska UTOPIJA Zapadnog Balkana

  Na najpoznatijoj srpskoj planini je počeo 27. Kopaonik biznis forum. Prvi dan “srpskog Davosa” obeležili su paneli o Zapadnom Balkanu.

  Održani su paneli posvećeni kreativnoj industriji, makroekonomskim prognozama za Zapadni Balkan, kao i panelom Podgoričkog kluba na kom su bivši lideri zemalja u regionu govorili o viziji Zapadnog Balkana do 2030. godine.

  Glavna tema je svakako bila izvesnost učlanjenja u EU, ali i migrantska kriza, kao i negativni demografski tokovi.

  Mirko Cvetković, bivši premijer Srbije, ocenio je da je demografija problem svih problema u ovom regionu.

  “Prema nekim podacima, sa Z. Balkana samo u EU svake godine ode 220.000 ljudi. To je za četiri godine milion manje”, ocenio je Cvetković.

  Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović istakao je da je EU prekršila reč i poslala lošu poruku kada je odbila da odredi datum početka pregovora Severnoj Makedoniji.

  Mladen Ivanić, nekadašnji član predsedništva BiH, otišao je dotle da mu članstvo neke od zemalja Z. Balkana u EU do 2030. deluje kao utopija.

  Zlatko Lagumdžija, bivši predsedavajući Saveta ministara BiH istakao je da se EU, ali i zemlje regiona dele po liniji na one koji su inkluzivni prema migrantima i one koji su za segregaciju.

  Na predstavljanju makroekonomskih projekcija rečeno je da se očekuje privredni rast u regionu od tri do četiri odsto, uzevši u obzir efekte koronavirusa i usporavanje ekonomije evrozone.

  Vodeći ekonomista Svetske banke Enrike Blanko Armas ocenio je da rast od 3-4 odsto nije dovoljan i da je potrebno sedam odsto. On je ukazao na zaključke iz analize SB Nova agenda za privredni rast Srbije, pre svega investicije koje treba da dostignu 26 odsto BDP-a, i to pre svega privatne. Takođe, potrebno je raditi na konkurentnosti privrede i korporatizaciji javnih preduzeća.

  U naredna tri dana na forumu će učestvovati 1.300 učesnika.

  Izvor: Danas

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE