Počeo "klimatski" Davos

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počeo “klimatski” Davos

  Tri hiljade političkih, ekonomskih i tehnoloških lidera iz celog sveta okupilo se na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da razgovaraju o privredi, tehnologiji, ali pre svega o globalnom zagrevanju, zbog čega je ovogodišnji skup dobio neformalni naziv “klimatski Davos”.

  Na skupu svetskih lidera je, nakon prošlogodišnjeg izostanka, i američki predsednik Donald Tramp. Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

  Klaus Švab, koji je pre 50 godina osnovao Svetski ekonomski forum, pisao je uoči skupa učesnicima sa molbom da se posvete smanjivanju emisije ugljen-dioksida. Dobio je odličan odziv.

  Alijansa velikih investitora, banaka, penzionih, investicionih i hedž fondova namerava da na skupu na poznatom švajcarskom skijalištu obznani svoju odluku.

  Naime, oni nameravaju da do 2050. godine sav svoj investicioni kapital, oko šest hiljada milijardi dolara, preusmere u zelenu industriju i projekte smanjenja emisije štetnih gasova.

  Još se ne zna kako će na zelenu tematiku reagovati predsednik SAD Donald Tramp, koji je povukao svoju zemlju iz Pariskog klimatskog sporazuma i prošle godine ismevao Gretu Tunberg, švedsku aktivistkinju koja ukazuje na posledice klimatskih promena.

  “Videćemo šta će nam Tramp reći. Unapred se radujemo, jer je ovo globalna konferencija. Veliki naglasak stavljamo na globalna pitanja, a klima je ključno globalno pitanje u ovom trenutku. Ovde nije samo Greta Tunberg, već mnogo mladih ljudi. Hteli smo da se njihov glas čuje”, rekao je Švab.

  Obezbeđenje foruma koštaće Švajcarsku devet miliona franaka za policiju i 32 miliona za vojsku.

  “Važno da Srbija bude dobro predstavljena”

  Srbiju na skupu predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je za Srbiju veoma važno da u Davosu bude dobro predstavljena.

  Tokom dvodnevnog boravka, predsednik Srbije imaće i niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija.

  Vučić će, u okvoru foruma, učestvovati na sesiji “Diplomatski dijalog o Zapadnom Balkanu”.

  “Mir i napredak za sve”

  Na otvaranju foruma obratila se i nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, istakavši da je na agendi ovogodišnjeg foruma izgradnja održivog i kohezivnog sveta.

  “Došli smo da razgovaramo, debatujemo i posvetimo se novim savezima, borbi protiv klime i obezbeđivanju mira i napretka za sve.

  Izvor: RTS, BIZLife

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE