Podgoričke Vijesti: Srbija šokirala Evropsku uniju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Podgoričke Vijesti: Srbija šokirala Evropsku uniju

  Diplomate i funkcioneri EU koji prate dosije Srbije i njen put u pregovorima za članstvo bili su bukvalno konsternirani kada su među zemljama potpisnicama deklaracija kojom se podržava politika Kine u Sinkjangu, videli Srbiju.

  Kako za podgoričke Vijesti piše kolumnista Željko Pantelić, zvanični Beograd je, uz Belorusiju i Rusiju, jedina evropska država koja je podržala deklaraciju upućenu Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi kojom se flagrantno kršenje ljudskih i manjinskih prava Ujgura u pokrajini Sinkjang definiše kao borba protiv terorizma i ekstremista koji ugrožavaju ljudska prava, piše Pantelić.

  „Ovo je najveći autogol koji je jedna zemlja sa aspiracijama da uđe u Evropsku uniju postigla. Prosto je neverovatan potez Beograda. Evropski parlament je pre par meseci usvojio rezoluciju sa kojom su otvorena vrata za uvođenje sankcija prema kineskim funkcionerima koji su odgovorni za diskriminaciju Ujgura u Sinkjangu. Čak i mi koji podržavamo već godinama ulazak Srbije u EU posle ovog čina smo ostali bez reči. Srbija je sa potpisom na ovu deklaraciju stavila oružje u ruke svim protivnicima proširenja EU i gurnula prst u oko svima nama koji radimo da bi je približili Evropi”, kaže za Vijesti visoki diplomatski izvor u jednoj od ključnih država članica.

  Najveći atentat na evropski put Srbije

  Kako navodi kolumnista Željko Pantelić, nije poznato da li se radi o odluci Aleksandra Vučića ili svojevoljnom potezu šefa diplomatije Ivice Dačića, ali prema njegovom mišljenju, radi se o najvećem atentatu na evropski put Srbije. Podrška merama koje sprovodi Kina i Sinkjangu protiv Ujgura se direktno kosi sa osnovnim postulatima na kojima počiva EU.

  Lista zemalja koje su podržale Kinu u politici prema Ujgurima:

  Saudijska Arabija, Rusija, Severna Koreja, Srbija, Iran, Sirija, Birmanija, Pakistan, Bahrein, Belorusija, Burundi, Kambodža, Kamerun, Centralnoafrička Republika, Komore, Kongo, Kuba, Džibuti, Egipat, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Jemen, Gvineja, Gvineja Bisao, Irak, Laos, Lesoto, Mozambik, Nepal, Nikaragva, Niger, Oman, Palestina, Papua Nova Gvineja, Filipini, Salomonska ostrva, Južni Sudan, Šri Lanka, Sudan, Surinam, Togo, Ujedinjeni Arapski Emirati, Venecuela, Zambija, Zimbabve i Kina.

  Izvor: Vijesti.me

  Foto: Beta/Branislav Božić

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE