Podrška domaćem turizmu: Slovencima 200 EUR, Makedoncima po 150

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Podrška domaćem turizmu: Slovencima 200 EUR, Makedoncima po 150

  U Sloveniji je najavljeno da će svaki punoletni državljanin da dobije vaučer u vrednosti od 200 evra za korišćenje usluga slovenskih turističkih agencija, što je ukupno oko 300 miliona evra, prenosi Poslovni dnevnik

  Turizam je jedan od najpogođenijih sektora zbog pandemije koronavirusa, a vaučeri su način na koji vlasti pokušavaju da održe domaći turizam.

  Srbija je od početka godine podelila 160.000 vaučera, a od nedavno je počela sa deljenjem nove ture od 400.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara, koji se mogu iskoristiti u ugostiteljskim objektima širom Srbije.

  Vaučeri u Bosni i Hercegovini se za sada dele samo u Republici Srpskoj koja je najavila da će sledećih dana da predstavi program pomoći turizmu koji predviđa podelu vaučera građanima tog BiH entiteta, koji će moći da se iskoriste u domaćim turističkim objektima.

  Pre toga je Privredna komora, u saradnji sa predstavnicima hotelijerstva i turizma, predložila da Republika Srpska podeli vaučere vredne pet miliona KM (oko 2,5 mil. eura), tako da se svim punoletnim građanima dodeli po 100 KM koji bi se trošili u turističkim kapacitetima Republike Srpske.

  To bi bila dobra mera, pri čemu bi se as pet miliona maraka od vaučera, na koje bi imali pravo svi punoletni građani RS čija su lična primanja do 1500 KM, mogao stvoriti prihod od najmanje 30 miliona maraka. Država bi kroz PDV i porez u vrlo kratkom roku ta sredstva mogla ponovno da vrati u budžet, smatra predsednik Privredne komore Banja Luka, Goran Račić.

  Makedonske platne kartice

  U Severnoj Makedoniji država je, kako prenose tamošnji mediji, najavila da će građanima da podeli pripejd vaučere za plaćanje u iznosu do 150 evra, a biće pokrivene socijalno osetljive kategorije stanovništva i porodice sa nižim primanjima pogođene koronavirusom.

  Vrednost vaučera iznosi oko 18 miliona evra.

  Predviđeni su i vaučeri za turizam od 100 evra plus domaća platna kartica od 50 evra, što ukupno takođe vredi 18 miliona evra, a tu su i vaučeri za učenike od 100 evra plus platna kartica od 50 evra, sa ukupnom vrednošću od 12 miliona evra.

  Ipak, pojedini makedonski mediji sumnjaju u realizaciju navedenih mera, navodeći da vlada Zorana Zaeva na taj način potkupljuje birače pred izbore.

  Izdavanje vaučera u sklopu podrške turizmu očekuje se i u Hrvatskoj, ali od tzv. CRO kartica, još uvek nema ništa, navodi Poslovni dnevnik.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE