Poduhvat na "Tesli" otvara 10.000 novih radnih mesta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poduhvat na “Tesli” otvara 10.000 novih radnih mesta

  Izgradnja umetnute poletno-sletne staze, pored obnavljanja postojeće glavne, jedan je od prvih graditeljskih zahvata na Aerodromu “Nikola Tesla” u narednih pet godina, piše Politika.

  List navodi da je taj poduhvat, između ostalog, najavila francuska kompanija Vansi Erports, kada je pre dve godine dobila najveću srpsku vazdušnu luku u koncesiju na 25 godina, a planski dokument koji će omogućiti ulaganje u taj strateški kompleks u Surčinu, na javnom je uvidu do 10. februara.

  Osim rekonstrukcije i dogradnje, nacrtom plana detaljne regulacije “Nikole Tesle”, koji obuhvata 1.870 hektara, predviđena je velika transformacija pre svega zemljišta uz autoput.

  Buduća privredno-komercijalna zona prostiraće se na 250 hektara južno od autoputa Beograd-Zagreb, a predviđena je i izgradnja putne i železničke veze grada i aerodroma.

  Podizanje druge poletno-sletne staze, novog putničkog terminala i pratećih tehničkih i servisnih sadržaja predviđeno je tek posle 2043. godine, kada Vansijevo upravljanje aerodromom prestaje.

  Gradski urbanista Marko Stojčić objašnjava da do 2043. godine koncesionar i Vlada Srbije očekuju 15 miliona putnika godišnje, što je trostruko više nego danas i ta brojka govori o potrebi da se gradi druga pista i novi komplekls aerodroma.

  On kaže da će koncesionar, kako bude rastao broj putnika u naredne dve decenije, dograđivati objekte za terminal i infrastrukturu.

  “Zbog proširenja aerodroma i novih privredno-komercijalnih zona otvara se oko 10.000 novih radnih mesta, a povećanje broja putnika direktno će se odraziti na turizam u Beogradu. Cilj nam je druga pista, što će biti znak da smo postali ozbiljan ne samo turistička, nego i ekonomska destinacija”, istakao je Stojčić.

  On je izrazio uverenje da će plan, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, biti usvojen do kraja marta.

  Izvor: Politika, Agencije

  Foto: Beobuild

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE