Poglavlja ipak ostala "zatvorena"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poglavlja ipak ostala “zatvorena”

  Poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom nisu otvorena, iako su zvaničnici Evropske unije do poslednjeg trenutka pokušavali da do toga dođe, javlja RTS.

  Holandija se nadala da će moći da otvori ta poglavlja tokom svog predsedavanja EU, koje ističe tokom dana, ali oko toga nije postignut konsenzus svih zemalja članica, izjavio je predstavnik holandskog predsedavanja za RTS.

  Ambasadori zemalja članica su na svom sastanku ipak razgovarali o poglavljima 23 i 24, ali su samo konstatovali da zbog protivljenja Hrvatske, ali i Velike Britanije, uprkos ranijim najavama, neće biti moguće održavanje međuvladine konferencije na kojoj bi bila otvorena ta poglavlja.

  Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović u Briselu je izjavila da izostanak odluke o otvaranju poglavlja predstavlja nepotrebno usporavanje Srbije, koja je ispunila uslove, ali da to neće bitnije uticati na nastavak procesa.

  Postizanje konsenzusa o tom pitanju biće od petka posao Slovačke, koja u drugoj polovini godine predsedava EU. Slovački predstavnici su najavili da će otvaranje poglavlja sa Srbijom biti jedan od prioriteta njihovog predsedavanja u politici proširenja EU.

  Hrvatska iz “suštinskih razloga” i Velika Britanija “tehnički” zbog situacije s Bregzitom nisu dale saglasnost da se poglavlja otvore 30. juna.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE