Pogrešno tumačenje "švajcarske formule": Penzije "ne kače" poslednje povećanje plata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pogrešno tumačenje “švajcarske formule”: Penzije “ne kače” poslednje povećanje plata

  Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije upozorilo je da se u javnosti pogrešno tumači novousvojen način usklađivanja penzija, po tzv. „švajcarskoj formuli“.

  Kako se navodi u saopštenju tog udruženja, zakon jasno porpisuje kako se i u odnosu na koji vremenski period usklađuju penzije.

  Navode da će se prema odredbama zakona usklađivanje penzija vršiti jednom godišnje i to počev od januara sledeće godine u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta promene potrošačkih cena i polovine procenta promene prosečne zarade bez poreza i doprinosa.

  Usklađivanje penzije vrši se na osnovu podataka organa nadležnog za poslove statistike o promeni prosečne zarade bez poreza i doprinosa zaposlenih na teritoriji Srbije i promeni potrošačkih cena za period od 12 meseci računajući unazad počev od meseca juna prethodne kalendarske godine, u odnosu na period od 12 meseci koji prethodi navedenom periodu.

  To znači, kako dalje navode, da će penzioneri prvu usklađenu penziju primiti u februaru sledeće godine, ali i da u nju neće ući povećanje plata s kraja 2019. godine.

  Na osnovu usvojenih zakonskih odredbi, usklađivanje penzija u 2020. godini će biti izvršeno sa januarskom penzijom koja se isplaćuje u februaru 2020. godine tako što će penzije biti usklađene sa polovinom rasta cena i polovinom rasta zarada u periodu od juna 2018. godine do juna 2019. godine.

  Na takav način, rast cena i zarada u drugoj polovini 2019. godine neće biti uračunat u formulu za usklađivanje penzija u sledećoj,  već tek u 2021. godini.

  Podsećaju da su penzije do decembra usklađivane u kraćem vremenskom periodu od formule koja je tek usvojena.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Milan

   Ubijanje penzionera

   • Ibojka banic

    Nisam baba Vanga ,ali tacno sam znala da ce opet penzioneri biti izigrani.Nisam ni do sad ,al.od sad ni toliko podrzati i dati svoj glas ni kome u ovoj usranoj drzavi.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE