Pojas i put: Kina potpisala projekte od čak 64 MILIJARDE USD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pojas i put: Kina potpisala projekte od čak 64 MILIJARDE USD

  Kineski predsednik Si Đinping rekao je u završnom govoru na infrastrukturnom samitu “Jedan pojas, jedan put” (BRI) u Pekingu da su potpisani sporazumi u vrednosti 64 milijarde dolara.

  U završnom obraćanju čelnicima iz 37 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Latinske Amerike, Si je ponovio da se taj globalni infrastruktruni projekt treba sprovoditi tako da to bude “otvoren, čist i zelen razvoj” u kojem će svi učesnici “raditi kao jednaki”.

  Inicijativa “Jedan pojas, jedan put”, kolosalni je projekt obnove nekadašnjeg Puta svila izgradnjom puteva, mostova, gasovoda i luka kako bi se svet povezao i pirključio na kinesko tržište. Projekte vredne više stotina milijardi američkih dolara finansirale bi kineske banke.

  Kritičari kineske inicijative tvrde da je stvarna namera Pekinga da ojačaju svoj globalni uticaj kao i da je BRI prožet netransparentnim ugovorima koji idu na ruku kineskim kompanijama, da se njime zemlje teraju u dužničku krizu i da se nanosi ogromna šteta okolini.

  Najviše kritika dolazi iz Sjedinjenih Država, Indije i nekih evropskih zemalja.

  Od otvorenog kritičara i protivnika pristupanja zemalja Evropske unije inicijativi „Jedan pojas, jedan put“, Nemačka je od pre mesec postala zagovornik učešća u ovom ambicioznom kineskom projektu infrastrukturnog povezivanja Evrope i Azije.

  Na forumu u Pekingu nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je, po prvi put, jasno rekao da vodeće članice EU žele da potpišu memorandum o sporazumevanju sa Kinom o ovom projektu, ali ne kao pojedinačne države već kao jedna grupa.

  Izvor: Hina/Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE